BP, Nouryon en haven onderzoeken bouw grootschalige elektrolyser | Maritiem Nederland
Nieuws
De grote elektrolyser komt op het terrein van de BP raffinaderij in Europoort (foto: HbR)

BP, Nouryon en haven onderzoeken bouw grootschalige elektrolyser

redactie | maandag 15 april 2019
Havenbedrijf Rotterdam, MET Event

BP, Nouryon en Havenbedrijf Rotterdam (HbR) onderzoeken de haalbaarheid van de bouw van een elektrolyser van 250 megawatt. Met een productiecapaciteit van 45.000 ton groene waterstof per jaar gaat het om de grootste in zijn soort in Europa. 

De raffinaderij van BP wil de elektrolyser gebruiken voor de ontzwaveling van haar producten. Op dit moment gebruikt BP hiervoor waterstof gemaakt uit aardgas. Door deze volledig te vervangen door groene waterstof geproduceerd uit water met hernieuwbare energie, zou de CO2-uitstoot – uitgaande van de huidige omstandigheden - met 350.000 ton per jaar kunnen afnemen.

Nouryon, dat op dit moment een 20 megawatt elektrolyser bouwt in Delfzijl, gaat de installatie bouwen en exploiteren. Havenbedrijf Rotterdam past de lokale infrastructuur aan en maakt plannen voor verdere ontwikkeling van een groene waterstof hub in het gebied. De partners zijn van plan om in 2022 een definitieve investeringsbeslissing over het project te nemen.

Eerst onderzoeken

"BP werkt aan een toekomst met een lage CO2-uitstoot", zegt Ruben Beens, ceo BP Nederland. "Het gebruik van groene waterstof, gemaakt uit water met hernieuwbare energie, heeft de potentie om een aanzienlijke vermindering van emissies in Rotterdam te realiseren. Samenwerken met Nouryon en HbR biedt ons de mogelijkheid de technische, operationele en financiële dimensies van deze potentiële mogelijkheid te onderzoeken en hierin een volledig inzicht te krijgen.”

Koolstofarme brandstoffen

“Deze samenwerking bouwt voort op onze ervaring in elektrolyse technologie om nieuwe waardeketens te creëren. Met groene waterstof kunnen we onze klanten duurzame oplossingen bieden, van koolstofarme brandstoffen en industriële processen tot nieuwe vormen van circulaire chemie”, zegt Knut Schwalenberg, managing director Industrial Chemicals Nouryon.

Koploper in energietransitie

“Deze elektrolyser van 250 megawatt laat zien dat Rotterdam koploper kan zijn in de energietransitie", zegt Allard Castelein, ceo Havenbedrijf Rotterdam. "De ontwikkeling van grootschalige elektrolysers die zijn aangesloten op offshore windparken is van cruciaal belang voor het nieuwe energiesysteem dat nodig is om onze klimaatdoelstellingen te realiseren."

Waterstof backbone

Voor het realiseren van een CO2-neutrale Rotterdamse industrie in 2050 is nog veel meer capaciteit van elektrolysers nodig. Daarin onderzoekt het havenbedrijf ook de komst van een 'waterstof backbone' en een speciaal bedrijfsterrein voor electrolysers.

Alleen al om te voldoen aan de vraag van de industrie in Rotterdam zal volgens studies van het Wuppertal Institut in 2050 behoefte zijn aan een capaciteit van 2,5 tot 6,4 GW. Het Havenbedrijf onderzoekt daarom ook de mogelijkheid voor de ontwikkeling van een zogenoemd 'conversiepark' van 2 GW. Hier zou een concentratie van electrolysers kunnen komen. Dit zou onder andere moeten leiden tot lagere kosten, met name voor de verbindende infrastructuur.

Partners Maritiem Nederland