Bouwstart nieuwe zeesluis IJmuiden | Maritiem Nederland
Nieuws
Artist impression: Rijkswaterstaat

Bouwstart nieuwe zeesluis IJmuiden

Bart Stam | woensdag 7 september 2016
Zeesluis IJmuiden

Met een symbolische druk op de knop heeft minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) woensdag 7 september het officiële startsein gegeven voor de bouw van de nieuwe zeesluis in IJmuiden.

Het kunstwerk (500 x 70 x 18 meter) wordt de grootste zeesluis ter wereld. Hij vervangt de Noordersluis uit 1929 en moet de Amsterdamse havenregio ook in de toekomst bereikbaar houden voor grote zee- en cruiseschepen. De nieuwe zeesluis moet op 31 oktober 2019 gereed zijn.

De bouw geschiedt door OpenIJ, een consortium van BAM-PGGM, VolkerWessels en DIF. Volgens OpenIJ houdt het sluisontwerp maximaal rekening met de omgeving. Zo bouwt de aannemerscombinatie de sluishoofden met pneumatisch afgezonken caissons. Deze techniek voorkomt zwaar heiwerk van zo’n duizend funderingspalen. Ook gebruikt OpenIJ op grote schaal diepwanden in plaats van combiwanden om schade door trillingen en geluidshinder te voorkomen. Het invaren en plaatsen van de sluisdeuren gebeurt medio 2018.

Van november 2015 tot juli 2016 heeft OpenIJ alle voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Daarbij ging het onder andere om het afgraven en wegbaggeren van zo’n 4,5 miljoen m3 meter grond, het opsporen en onschadelijk maken van blindgangers uit WO II en het verwijderen van bijvoorbeeld kabels en leidingen, afmeerpalen, bolders, betonblokken en steigers. Ook heeft OpenIJ een loswal aangelegd voor de aanvoer van bouwmaterialen via het water.

Zie hieronder nog meer animaties van Rijkswaterstaat van de nieuwe zeesluis.

Partners Maritiem Nederland