Bouw twee Duitse windparken van start | Maritiem Nederland
Nieuws

Bouw twee Duitse windparken van start

Mischa Brendel | dinsdag 27 februari 2018

In de Eemshaven is de afgelopen maanden hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de bouw van twee Duitse windparken: Merkur Offshore en Borkum Riffgrund II.

Eind vorig jaar onderging het platform Seafox 5 van scheepsbouwer Damen een flinke onderhoudsbeurt waarbij het onder meer een verlengde kraan kreeg. Intussen is het zelfrijzende platform richting Duitsland vertrokken om daar voor de kust 66 turbines te plaatsen voor offshore windpark Merkur. Daarvoor plaatste het installatieschip Sea Challenger al de transitiestukken: de overgangsstukken tussen funderingspaal en windturbinemast. Naar verwachting is Seafox 5 een ruim een half jaar bezig met het installeren van de windturbines, die een totale capaciteit van 400 MW hebben.

Ook werden in Eemshaven de nodige voorbereidingen getroffen voor Borkum Riffgrund II, waarvoor Jan De Nul Groep een speciale heihamer inzette om de funderingspalen in te slaan. Deze heihamer is op een kade aan de Beatrixhaven opgebouwd, waarna de hydraulische hamer aan boord van installatieschip Vole au Vent is gehesen. Borkum Riffgrund ligt op 38 km van het Duitse Waddeneiland Borkum en moet in 2019 operationeel zijn. Het park krijgt 56 windturbines van 8 MW.

Partners Maritiem Nederland