Bouw tien PSV's voor ADNOC goed onderweg | Maritiem Nederland
Nieuws
De 'Esnaad 221'. Foto: Flying Focus

Bouw tien PSV's voor ADNOC goed onderwegDeze zomer leverde Shipyard De Hoop de eerste uit een serie van tien platformbevrachters op aan Esnaad, een werkmaatschappij van de Abu Dhabi National Oil Company. Aan vijf zusterschepen wordt gelijktijdig gebouwd.

Bouwnummer 470 kreeg de naam 'Esnaad 221'. De bouw van de tien platform supply vessels (PSV's) vergt een flinke portie planning en logistiek, want in de tussentijd is het casco van het tweede schip op De Hoops werf in Foxhol te water gelaten, terwijl de stalen romp van de vierde PSV op de dwarshelling aldaar wordt samengesteld. Op het werfterrein in Lobith ligt het derde schip klaar om langsscheeps te water te gaan op de eerste helling. Ondertussen worden de secties van romp nummer vijf in elkaar gelast op de tweede langshelling in Lobith. Tevens is het snijden van het staalpakket en de sectiebouw van de eerste secties voor de zesde PSV in een vergevorderd stadium.

De romp van de PSV's (70,4 x 15 m) heeft een speciaal ontworpen bulbsteven om de golfweerstand te minimaliseren. Verder is het schip ontworpen om bij een geringe diepgang (4,85 m) toch veel laadvermogen (2050 ton) te hebben. Een aanzienlijk deel van dit laadvermogen is toegekend aan een groot aantal zeer volumineuze ladingtanks voor verschillende stortladingen en vloeistoffen, zoals brine, brandstof en diverse overige boorvloeistoffen. Om de boorvloeistoffen goed gemengd te houden, zijn een aantal tanks uitgerust met ronddraaiende schoepen.

Daarnaast zijn er in het voorschip, waar ook zoals gebruikelijk de scheepsbrandstof-, drinkwater-, sanitair afvalwater-, verontreinigd water- en lenswatertanks zijn geïntegreerd, blusschuim- en dispersievloeistoftanks voor brandbestrijding en reddingsacties bij olierampen ondergebracht.

Naast de vloeistoffen kan het schip op het 515 m² metende laaddek projectlading vervoeren. Voor het laden en lossen is een volledig hydraulische telescoopkraan, met een hefvermogen van 15 ton op 2,5 m of 0,5 ton bij 25 m reikwijdte, gemonteerd aan stuurboord.

De voortstuwingscomponenten bestaan uit drie elektrische tunnel boegschroeven (3 x 600 kW, Schottel) en twee elektrische roerpropellers (2 x 1.250 kW, Schottel), waarmee men met hoge nauwkeurigheid stationair op één plek kan blijven en waardoor een transitsnelheid van 13,5 knopen kan worden bereikt, beide met zo weinig mogelijk motorvermogen. Drie medium speed generatorsets (3 x 1.480 kW, Wärtsilä) leveren het benodigde elektrische vermogen voor de voortstuwing en het hotelbedrijf.

In 2013 ontving De Hoop deze prestigieuze order, in 2017 moet de werf het tiende schip opleveren.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland