Bouw opleidingsschip Ab Initio van start | Maritiem Nederland
Nieuws
Ab Initio gaat een belangrijke rol spelen tijdens de maritieme opleiding van vmbo-leerlingen en mbo- en hbo-studenten.

Bouw opleidingsschip Ab Initio van startRedactie | vrijdag 22 januari 2021
Scheepsbouw, Arbeidsmarkt

De bouw van de Ab Initio, het nieuwe opleidingsschip voor de STC Group, is begonnen. Concordia Damen heeft in samenwerking met Gebroeders De Jonge Shipbuilding Services opdracht gegeven om het casco te gaan bouwen op de werf in Apatin (Servië). Het staal voor het casco is inmiddels besteld. 

Chris Kornet, CEO Concordia Damen, is verheugd om mee te kunnen werken aan de toekomst van de binnenvaart. "We kijken ernaar uit te starten met de bouw van dit innovatieve en toekomstbestendige opleidingschip."

Jan Kweekel, lid van het College van Bestuur van STC Group: "De bouwfase is in het bijzonder spannend omdat Ab Initio nu daadwerkelijk gestalte gaat krijgen. We vinden het belangrijk dat leerlingen, studenten en medewerkers het opleidingsschip eenvoudig kunnen bezoeken (zodra Covid-19 dit toelaat, red.). Het is daarom fijn dat het casco bij een Nederlandse werf in Europa wordt gebouwd en dat het schip straks wordt afgebouwd in Werkendam."

Vervanging hard nodig

Na ruim vijftig jaar trouwe dienst, waarvan zo’n 18 jaar als opleidingsschip van STC Group, zijn de huidige opleidingsschepen Prinses Christina en Prinses Beatrix toe aan vervanging. Eind 2018 zijn leerlingen, studenten en docenten van het STC aan de slag gegaan met het bedenken van de naam, het vaststellen van het programma van eisen én het ontwerpen van de vervangende schepen. Zij zijn daarbij ondersteund door specialisten uit het bedrijfsleven.

Ab Initio zal in 2022 in gebruik genomen worden. Het schip gaat een belangrijke rol spelen tijdens de opleiding van vmbo-leerlingen, mbo- en hbo-studenten die bij STC Group een maritieme opleiding volgen. Daarnaast wordt het schip straks ingezet om leerlingen uit de kwetsbare Rotterdamse wijken kennis te laten maken met de sector en te enthousiasmeren voor een maritieme toekomst. 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland