Bouw MKS 180-fregatten definitief gegund aan Damen | Maritiem Nederland
Nieuws
Hoe de fregatten er gaan uitzien is nog niet bekend. Hierboven een schetsontwerp van Damen.

Bouw MKS 180-fregatten definitief gegund aan DamenRedactie | woensdag 20 mei 2020
Marine, Scheepsbouw

Damen Schelde Naval Shipbuilding is officieel aangewezen als winnaar van de aanbesteding voor de bouw van vier MKS 180-fregatten voor de Duitse marine. De Duitse minister van Defensie, Annegret Kramp-Karrenbauer, is "zeer optimistisch dat nog dit jaar het contract voor de bouw kan worden getekend". 

"Ik ben erg blij dat de gunningsprocedure voor het multifunctionele gevechtsschip 180 nu kan worden voortgezet. Voor de zomervakantie zal ik de Bundestag (het Duitse parlement) vragen de begroting vrij te geven", zegt Kramp-Karrenbauer in een recente persverklaring. Het contract heeft een waarde van 5,3 miljard euro.

De MKS 180 fregatten (MKS staat voor Mehrzweckkampfschiff) worden gebouwd op de werven van scheepvaartbedrijven Lürssen en Blohm + Voss in Bremen en Hamburg. Het ontwerp en de coördinatie vinden grotendeels plaats bij DSNS in Vlissingen. Deze Duitse partners van Damen zijn in het project onderaannemer van de grootste Nederlandse scheepsbouwer. Ook veel Duitse toeleveranciers (waaronder dochterbedrijven van het Twentse Thales) zullen meeprofiteren van de opdracht. Uiteindelijk blijft 80 procent van de investeringen in Duitsland.

De Duitse scheepswerf German Naval Yards in Kiel tekende eerder dit jaar verzet aan tegen de toewijzing van de miljardenorder aan DSNS en stapte naar de federale aanbestedingskamer. Geman Naval Yards, dat in handen is van de Frans-Libanese ondernemer Iskandar Safa, had sterke twijfels over de rechtmatigheid van het besluit. Op 14 mei werd plotseling bekend dat German Naval Yards gaat fuseren met Lürssen, waardoor de scheepswerf via een omweg toch bij het megaproject betrokken wordt.

Nooit meer Europese aanbesteding

De nieuwe MKS 180-fregatten moeten volgens Kramp-Karrenbauer voor lange tijd "het gezicht van de Duitse marine" gaan vormen. Pikant genoeg betitelde de minister eerder dit jaar de gunning van het megaproject aan een niet-Duitse onderneming als een "zondeval die zich niet mag herhalen". Volgens Kramp-Karrenbauer - die lange tijd gold als gedroomde opvolger van Angela Merkel - mogen cruciale opdrachten als die voor de MKS 180 in de toekomst niet meer Europees aanbesteed worden.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland