Bouw 18 km lange verzonken Deense tunnel van start | Maritiem Nederland
Nieuws

Bouw 18 km lange verzonken Deense tunnel van startMark van der Heijden | donderdag 14 januari 2021
Baggeren

Begin dit jaar is bouwcombinatie Femern Link Contractors begonnen aan de bouw van de Fehmarnbelttunnel, een 18,2 kilometer lange verbinding tussen Denemarken en Duitsland. Boskalis van Van Oord spelen hierbij een belangrijke rol.

Boskalis en Van Oord zijn als het consortium Fehmarn Belt Contractors in het voorjaar van 2020 al begonnen met de bouw van een werkhaven in Rødby. Daar worden 89 staalgewapende betonnen elementen en het tunnelportaal op Lolland geproduceerd. De twee Nederlandse bedrijven beginnen dit jaar met de bouw van werkhaven in Puttgarden aan de Duitse kant en met het uitgraven van de tunnelgoot voor de tunnelelementen onder de zeebodem in de Fehmarnbelt.

De tunnelelementen meten 217 meter en wegen ruim 73.000 ton. Ze worden samengesteld uit negen segmenten, die in continu in serie worden geproduceerd, waarna ze op een droogdok worden geplaatst. Het droogdok wordt vervolgens onder water gezet. De tunnelelementen, afgedicht met waterdichte stalen schotten, kunnen daarna door vier sleepboten al drijvend worden versleept naar de gebaggerde sleuf. Pontons leggen de elementen op de juiste plaats.

De tunnelelementen worden bedekt met grind, zand en steen terwijl ze met elkaar worden verbonden. De toplaag van steen zal min of meer gelijk zijn aan de bestaande zeebodem. De Fehmarnbelttunnel is de langste afgezonken tunnel ter wereld en zal bestaan uit een vierbaanssnelweg en twee treinsporen. Een reis met de trein tussen Hamburg en Stockholm duurt nu nog 4,5 uur. Als de tunnel in 2029 klaar is, zal die reistijd met 2 uur verkort zijn.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Betabanen

Partners Maritiem Nederland