Bouw gestart van het grootste kraanschip ter wereld | Maritiem Nederland
Nieuws
Momenteel is de Thialf nog het grootste kraanschip ter wereld. Foto: HMC

Bouw gestart van het grootste kraanschip ter wereldRedactie | dinsdag 14 juli 2015
Offshore, Grootste schepen, Heerema Marine Contractors

Ondanks de lage olieprijs blijven Nederlandse offshore contractors vooroplopen in de bouw van de meest tot de verbeelding sprekende schepen. Op 1 juli is op de productielocatie van Huisman in China het eerste staal gesneden voor de twee 10.000 ton kranen van het nieuwe kraanschip van Heerema Marine Contractors (HMC).

Hiermee zijn de plannen voor het grootste kraanschip ter wereld, met daarop de grootste kranen ter wereld, nu definitief overgegaan in de constructiefase. In een persbericht spreken Heerema en Huisman over een belangrijke mijlpaal op weg naar de opleverdatum van eind 2018.

De twee zogenaamde 'tubkranen' staan niet op de voor dit type kraan gebruikelijke wielstellen, maar zullen op grote lagers komen te staan voor het zwenken. Een van de grootste voordelen van een lager is dat deze voor een aanzienlijke gewichtsbesparing van de kraan zorgt. Vooral voor half-afzinkbare schepen is dit een belangrijk voordeel. De lagers van deze kranen krijgen een diameter van 30 m.

De twee kranen kunnen uiteindelijk onder offshore omstandigheden gezamenlijk 20.000 ton hijsen binnen een reikwijdte van 48 m. Ter illustratie, dat is het gewicht van alle auto's in een file van zo'n 60 km over twee rijbanen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland