Bouw eerste patrouilleschip Marine van start | Maritiem Nederland
Nieuws
Vier nieuwe schepen voor de Marine.

Bouw eerste patrouilleschip Marine van startMischa Brendel | woensdag 3 december 2008

Aanstaande maandag gaat de bouw van de eerste van vier nieuwe patrouilleschepen van de Koninklijke Marine van start. Staatssecretaris Jack de Vries van Defensie zal de eerste kiellegging verrichten. Bij deze gelegenheid zullen ook de namen van de vier patrouilleschepen bekend worden gemaakt.

De vier schepen worden geleverd door Damen Schelde Naval Shipbuilding en gaan de grondslag vormen van de nieuwe vloot van de Koninklijke Marine. Nieuwe dreigingen, zoals terrorisme en piraterij vergen volgens de Koninklijke Marine een andere aanpak waar de nieuwe patrouilleschepen meer geschikt voor zijn dan de oude schepen. Eerder verkocht de Koninklijke Marine dan ook al zes relatief zwaar bewapende Multipurpose-fregatten.

De nieuwe patrouilleschepen hebben een lengte van 108 meter en een breedte van 16 meter. Aan boord van elke boot is er plaats voor 50 bemanningsleden en tot 40 man extra personeel, zoals helikopterbemanning en medisch personeel. Daarnaast bieden de schepen plaats aan maximaal 100 passagiers (zoals geëvacueerden van een gezonken schip).

 

Lees verder onder de afbeelding.

Concepttekening van een van de nieuwe marineschepen. (beeld: Damen Schelde Naval Shipbuilding)

Concepttekening van een van de nieuwe marineschepen. (beeld: Damen Schelde Naval Shipbuilding)

De patrouilleschepen hebben twee dieselmotoren met elk een vermogen van circa 5400 kW. Hiermee kunnen de boten een topsnelheid van 22 knopen (ruim 40 km/h) halen. Bij lage snelheden kunnen de schepen overschakelen op een elektrische motor. Voor onderscheppingen krijgen de schepen twee grote RHIB’s aan boord, evenals een NH-90 helikopter.

Elk schip wordt uitgerust met een 76 mm Oto-Melara scheepskanon, een 27 mm snelvuurkanon en twee Hitrole machinegeweren. Alle wapens zijn volledig op afstand bedienbaar. Sensor- en communicatietechnologie zijn onder andere in de mast geïntegreerd, waardoor zowel hoog- als laagvliegende luchtdoelen, snelle bootjes, periscopen, mijnen en zelfs zwemmers worden gedetecteerd.

Bij de bouw van de vier patrouilleschepen is een bedrag van 240 miljoen euro gemoeid. De vier schepen moeten tussen november 2010 en november 2012 afgeleverd worden.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland