Bouw bediencentrale stuwcomplex Amerongen gereed | Maritiem Nederland
Nieuws
De nieuwe bediencentrale op stuwcomplex Amerongen (foto: Rijkswaterstaat)

Bouw bediencentrale stuwcomplex Amerongen gereed

redactie | woensdag 1 november 2017
Binnenvaart

Rijkswaterstaat renoveert de drie stuwcomplexen in Nederrijn en Lek. Een van de vernieuwingen betreft de introductie van centrale bediening voor de drie sluizen en stuwen. Hiervoor is een nieuw bediengebouw gebouwd op het middeneiland van stuwcomplex Amerongen.

Het gebouw is klaar, de komende tijd worden alle ict-voorzieningen en apparatuur voor de bediening aangebracht. Als over enkele jaren de renovatie van de drie stuwcomplexen gereed is, zal de bediening van de drie stuwcomplexen in de Nederrijn en Lek vanuit dit nieuwe gebouw plaatsvinden.

Powerhouse Company uit Rotterdam tekent voor het ontwerp. “Het stuwcomplex is in de jaren zeventig puur functioneel opgezet", zegt architect Stefan Prins. "Sindsdien is het gebied veel meer een belevingslandschap geworden. We hebben in het ontwerp gekozen voor natuurlijke lijnen, voor bijzondere materialen. De gevel is opgetrokken uit glas en keramische tegels. Die tegels geven het gebouw, afhankelijk van het moment van de dag en het seizoen, steeds een andere uitstraling.”

Centrale bediening betekent dat Rijkswaterstaat bruggen en sluizen niet meer lokaal vanuit één bedieningsgebouw per complex bedient, maar vanuit één centrale die meerdere objecten tegelijk beheert. Camera’s zorgen voor zicht op het scheepvaartverkeer en de omgeving.

Met centrale bediening kan Rijkswaterstaat kosten besparen en tegelijkertijd het serviceniveau voor vaarweggebruikers verhogen. Door de bediening van de sluizen optimaal op elkaar af te stemmen, kunnen schepen vlotter doorvaren. Ook wordt de bediening verruimd naar 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Bij noodgevallen of storingen blijft het mogelijk om de stuwen en sluizen lokaal te bedienen. Elk stuwcomplex krijgt hiervoor een nieuw servicegebouw.

Driel en Hagestein

De totale renovatie van de drie stuwcomplexen in Driel, Amerongen en Hagestein in de Nederrijn en Lek bestaat uit het vervangen van technische installaties en beweegbare delen van stuwen en sluizen, het repareren van de betonconstructies in sluizen en stuwen, het geschikt maken van de sluizen voor zwaardere schepen en het schilderen van de complexen. 

Met het stuwcomplex te Driel regelt Rijkswaterstaat de afvoer van rivierwater over de Nederrijn en Lek en de IJssel en voorziet zo het IJsselmeer, het grootste zoetwaterbekken van Nederland, van voldoende water. De stuwcomplexen Driel, Amerongen en Hagestein zorgen samen voor voldoende waterpeil op de IJssel, Nederrijn en Lek en daarmee voor een vlotte en veilige scheepvaart.

Partners Maritiem Nederland