Boskalis ziet orderboek met 20 procent toenemen | Maritiem Nederland
Nieuws
Op de dag waarop Boskalis de jaarcijfers over 2017 presenteerde verdween het aandeel uit de AEX-index (foto: Boskalis)

Boskalis ziet orderboek met 20 procent toenemenredactie | donderdag 8 maart 2018
Offshore, Baggeren

Op het eerste gezicht heeft bagger- en offshoreconcern Boskalis weinig te klagen over 2017. Terwijl 2016 zwaar verlieslatend was, boekte Boskalis vorig jaar een nettowinst van 150 miljoen euro. Het orderboek nam toe van 2,9 miljard euro (2016) tot bijna 3,5 miljard euro. Toch werden deze jaarcijfers afgestraft door de beleggers.

Om 14.00 uur stond de beurskoers van het bedrijf ruim 10 procent in de min. Voor een deel komt dit door de toelichting die CEO Peter Berdowski gaf op de jaarcijfers. De markten waarin Boskalis actief is blijven 'uitdagend'. Vooral in de offshore olie- en gasmarkt blijft het volgens Berdowski moeilijk. En het orderboek mag met 20 procent gestegen zijn, oudere goed renderende opdrachten zijn inmiddels afgerond en bij nieuwe opdrachten verwacht Boskalis gemiddeld lagere marges.

In 2016 boekte het bedrijf een verlies van 564 miljoen euro, maar dat kwam door vervroegde afschrijvingen en reorganisaties. Zonder die bijzondere posten had Boskalis toen een winst van 276 miljoen geboekt. De omzet liep in 2017 terug met 10 procent naar 2,35 miljard euro. 

Turbulent jaar

Het afgelopen jaar was volgens Berdowski "het meest turbulente jaar" in zijn twintigjarige carrière bij Boskalis. De reorganisatie bij de vloot en op het hoofdkantoor ging ten koste van circa duizend banen. Ook werden er 24 schepen uit de vaart genomen. 

Berdowski gaat er van uit dat met die grote reorganisatie de pijn achter de rug is. "We hebben bewust gekozen voor één grote reorganisatie. Nu moeten we weer vooruit kijken", zegt hij in het Financieele Dagblad.

Onder één naam

Berdowski kondigt aan dat het concern in de toekomst alleen onder de naam Boskalis actief wil zijn. Ook de namen van dochterondernemingen als Smit (slepen en berging) en Dockwise (zwaar transport) worden geleidelijk vervangen door Boskalis. "Onder één naam opereren werkt duidelijker naar onze klanten. We kunnen dan ook beter laten zien wat we allemaal kunnen", aldus Berdowski. 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland