Boskalis verwerft contract voor uniek offshore wind project | Maritiem Nederland
Nieuws

Boskalis verwerft contract voor uniek offshore wind project

Boskalis gaat voor 100 miljoen euro een uniek offshore windpark bouwen voor de Schotse westkust. Het gaat om elf offshore windturbines met elk een vermogen van meer dan 8 megawatt.

Het Aberdeen Offshore Windpark komt op 3 km voor de kust van Aberdeen te liggen. De formele toekenning van het contract volgt op de aankondiging op 29 juni van het Zweedse energiebedrijf Vattenfall dat Boskalis toen aanwees als voorkeursaannemer voor het project.

De windturbines zullen vanaf de kust zichtbaar zijn en dat heeft tot de nodige protesten geleid, waaronder een rechtszaak van de Amerikaanse conservatieve presidentskandidaat Donald Trump die een golfbaan ter hoogte van het te bouwen windpark bezit. Pas in december 2015 kregen de ontwikkelaars van het Aberdeen Offshore Windpark groen licht voor de definitieve aanbesteding.

Het project heeft de ambitieuze naam 'European Offshore Wind Deployment Centre' gekregen, en dat lijkt niet onterecht, omdat er diverse nieuwe technologieën en installatiemethodes worden toegepast. Vooral de funderingen, grootte van de windturbines en het hoge voltage (66 kilovolt) waarmee de groene stroom aan land gebracht wordt, zijn uniek.

De werkzaamheden van Boskalis omvatten onder andere ontwerp, inkoop, fabricage, levering, transport en installatie van elf zogenoemde 'suction bucket jacket-funderingen'. Dat zijn een soort grote omgekeerde emmers die door deze vacuüm te trekken zichzelf vastzuigen in de bodem - om vervolgens als fundering voor windmolens te fungeren. Ook zal Boskalis door het storten van stenen de fundaties beschermen tegen erosie.

Daarnaast verzorgt de Nederlandse offshore specialist inkoop, levering, transport en installatie van de 66 kV stroom- en exportkabels (via Boskalis-dochter VBMS), alsmede het transport van de windturbines en het leveren van het installatieschip. Kortom, het contract omvat alle offshore activiteiten ten behoeve van het windmolenpark, met uitzondering van de levering van de windturbines. De contractwaarde voor Boskalis bedraagt ruim 100 miljoen euro. Het windpark bestaat uit elf windturbines (Vestas, V164-8MW) met een totale capaciteit van 92,4 MW.

Het offshore project zal naar verwachting in september 2017 van start gaan. De funderingen en kabels zullen worden getransporteerd en geïnstalleerd met eigen materieel, waaronder een valpijpschip, transportbakken, een grote drijvende bok en een kabellegschip. De installatie van de windturbines zal worden uitgevoerd met behulp van een installatieschip dat door Boskalis wordt geleverd. Het project zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2018 worden voltooid.

Zie hieronder hoe het in Woerden gevestigde SPT Offshore (Suction Pile Technology) de eerste suction bucket fundering voor offshore windturbines leverde voor het Duitse Borkum Riffgrund offshore windpark.

Partners Maritiem Nederland