Boskalis sluit 2019 goed af na lastig eerste halfjaar | Maritiem Nederland
Nieuws
Boskalis is positief over de mogelijkheden en kansen voor de middellange en lange termijn,

Boskalis sluit 2019 goed af na lastig eerste halfjaarRedactie | vrijdag 6 maart 2020
Baggeren, Offshore Wind

Boskalis heeft 2019 goed afgesloten. De omzet steeg het afgelopen jaar met 2,9 procent tot 2,645 miljard euro. Onder aan de streep resteerde een nettowinst van 74,9 miljoen euro, terwijl 2018 met een verlies van 435,9 miljoen euro werd afgesloten. In 2019 nam het orderboek met 10 procent toe tot een recordhoogte van 4,722 miljard euro.

"Mede dankzij deze resultaten en de opbrengst van desinvesteringen hebben wij het jaar schuldenvrij afgesloten", zei ceo Peter Berdowski bij de presentatie van de jaarcijfers over 2019. "Na drie jaar zuur zijn we nu klaar voor het zoet", aldus Berdowski, die onder meer verheugd is over het geleidelijke herstel in de offshore-energiemarkt. "We kunnen gaan oogsten."

Nieuw kraanschip

Bij een aantal van de Offshore Energy activiteiten ziet de maritieme aannemer tekenen van herstel. Berdowski "We zien een hoger activiteitenniveau bij survey, heavy marine transport en seabed intervention. Daarenboven hebben we een strategisch belangrijk offshore windproject in Taiwan aangenomen. Mede op basis van dit project hebben we besloten te investeren in een nieuw, grensverleggend kraanschip, waarmee we extreem grote funderingen kunnen installeren. Met deze investering versterken we onze positie in de windmarkt."

Bij Dredging heeft Boskalis volgens Berdowski naar omstandigheden een goede prestatie geleverd. "De vlootbezetting was bovengemiddeld en het orderboek nam fors toe. In november hebben wij een omvangrijk project in de Filipijnen aangenomen, waarmee we Manilla kunnen voorzien van een belangrijk stuk nieuw land, dat bovendien bescherming biedt tegen de gevolgen van klimaatverandering. Met dit project hebben we een belangrijke bodem in de vlootbezetting gelegd voor de komende twee tot drie jaar."

De berging had een zeer succesvol jaar met een aantal spraakmakende operaties. "Zo wisten wij onder andere een grote milieuramp in het Midden-Oosten te voorkomen door twee door milities aangevallen tankers in veiligheid te brengen."

Daarnaast zette Boskalis grote stappen met de strategisch herpositionering van het bedrijf door de succesvolle verkoop van twee havensleep joint ventures (Saam Smit Towage en Kotug Smit Towage) en de acquisitie van het surveybedrijf Horizon in het Midden-Oosten.

Duurzame groei

Volgens Berdowski stuwen de voor Boskalis relevante macrotrends de vraag naar maritieme infrastructuur en biedt die ontwikkeling belangrijke drijfveren voor duurzame groei van de activiteiten. "De structurele groei en stijgende welvaart van de wereldbevolking die steeds meer in kustgebieden woont stimuleert de vraag naar infrastructuur, grondstoffen en energie en stimuleert de wereldhandel. Klimaatverandering vereist enorme investeringen in de energietransitie, van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen. Ondanks alle maatregelen om emissies terug te dringen, zullen emissies op de middellange termijn verder toenemen en zullen de schadelijke effecten van klimaatverandering de komende decennia eveneens toenemen. Het adequaat aanpakken van deze effecten door adaptieve maatregelen vereist enorme investeringen."

Ondanks onzekerheden over de mate en het tempo van een marktherstel op de korte termijn is Boskalis positief over de kansen en mogelijkheden voor de middellange en lange termijn. "Wij zien volop mogelijkheden om het bedrijf verder uit te bouwen. Mogelijkheden bij Dredging & Inland Infra, bij Towage & Salvage, maar in het bijzonder in offshore wind bij Offshore Energy alsook in de traditionele olie- en gasmarkten."

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland