Boskalis neemt Strabag Wasserbau over | Maritiem Nederland
Nieuws
Eén van de krenten uit de pap van de overname: sleephopperzuiger 'Werner Möbius'. Foto: Strabag Wasserbau

Boskalis neemt Strabag Wasserbau overJan Spoelstra | woensdag 6 januari 2016
Baggeren, Boskalis

Boskalis neemt voor 70 miljoen euro de baggeractiviteiten en activa van het Duitse Strabag Wasserbau over. De overname leidt tot een modernere baggervloot voor Boskalis, oudere schepen zullen op termijn uit de vaart gehaald worden.

De krenten uit de pap van deze overname zijn de sleephopperzuigers 'Eke Möbius' (118,5 x 21 m) en 'Werner Möbius' (114 x 21 m), met respectievelijk bouwjaar 2012 en 2010. Deze sleephopperzuigers (laderaumsaugbagger op zijn Duits) hebben een hoppervolume van 7.350 m³. "Wij kunnen het materieel tegen goede condities overnemen en onze eigen vloot vernieuwen, zonder duur nieuw staal aan de markt toe te voegen", aldus Boskalis' woordvoerder Martijn Schuttevaer. Boskalis neemt ook een moderne backhoedredger en vier zelfvarende bakken over.

Het goedkoop overnemen van bestaand modern materieel en eigen verouderd materieel uit de vaart halen past volgens Schuttevaer binnen de huidige marktontwikkelingen in de wereldwijde baggersector: "De wereldhandel hapert, grondstofprijzen liggen laag en de aan de offshore gerelateerde baggeractiviteiten vallen sterk terug door de lage olieprijs." Met efficiënter materieel kan de Nederlandse waterbouwer beter omgaan met de huidige lage marges in de waterbouw.

De overname omvat tevens lopende contracten van Strabag Wasserbau. Het gaat dan om onderhoudswerkzaamheden in havens en op de Duitse rivieren. Ook het personeel wordt overgenomen.

Het Oostenrijkse Strabag nam in 2007 Möbius Wasserbau over en zo ontstond de werkmaatschappij Strabag Wasserbau. Doel was om de Duitse baggeractiviteiten concurrerender te maken, maar dat is onvoldoende gelukt. Strabag Wasserbau is marktleider in Duitsland maar richtte zich te veel op de Duitse markt, waardoor ze zich niet zoals Boskalis en andere West-Europese baggeraars op andere markten kon richten op het moment dat er minder werk kwam.

In het eerste kwartaal van 2016 moet de overname rond zijn. Het is nog niet bekend welke schepen van Boskalis daarna uit de vaart gehaald worden.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland