Boskalis en Wetlands beschermen ecosystemen kust | Maritiem Nederland
Nieuws
De baggersector vervult een belangrijke rol bij het beschermen van kustlijnen.

Boskalis en Wetlands beschermen ecosystemen kustRedactie | maandag 3 februari 2020
Baggeren

Boskalis en Wetlands International gaan samenwerken om het potentieel van 'blue carbon' te onderzoeken voor het behoud van waterrijke en moerasachtige gebieden aan de kust. Niet alleen dragen deze 'wetlands' bij aan de kustbescherming en ondersteunen ze de visserij, ze behoren ook tot de grootste opslagplaatsen van COter wereld.

In eerste instantie gaan Boskalis en Wetlands expertise en kennis ontwikkelen op het gebied van zogeheten ‘blue carbon’ ecosystemen, die bijdragen aan het realiseren van klimaatdoelstellingen, adaptatie en het behoud van biodiversiteit. ‘Blue carbon’ verwijst naar de CO2 die wereldwijd wordt opgeslagen door kustecosystemen, met name zeegrasvelden, kwelders en mangrovebossen.

Beschermen van kustlijnen

De gevolgen van klimaatverandering voor ecosystemen en gemeenschappen in kustgebieden worden steeds duidelijker, met een toenemend risico op overstromingen en erosie. De baggersector vervult een belangrijke rol bij het beschermen van kustlijnen door middel van innovatieve oplossingen en het introduceren van adaptieve maatregelen.

"Als natuurlijke kustbescherming, CO2- en wateropslagplaats zijn wetlands van essentieel belang om gemeenschappen en de natuur te helpen om te gaan met de gevolgen van klimaatverandering. Samen met Boskalis willen we onze blue carbon expertise en kennis verder ontwikkelen om ‘nature-based’ oplossingen centraal te stellen als ‘best practice’ binnen de gehele sector", zegt ceo Jane Madgwick van Wetlands International.

Theo Baartmans, coo van Boskalis: "Als toonaangevende waterbouwer wil Boskalis zijn ‘nature-based’-oplossingen op het gebied van kustbescherming en het verrijken van kustecosystemen tegen de gevolgen van klimaatverandering ontwikkelen. Door samen te werken met Wetlands International kunnen we onze expertises bundelen om wetlands in kustgebieden verder te versterken in termen van biodiversiteit en tegelijkertijd het potentieel van deze gebieden te benutten om CO2 op te vangen."

Ecoshape-consortium

Beide organisaties werken al een aantal jaar samen in het Ecoshape-consortium, een consortium dat zich richt op het ontwikkelen van ‘Building with Nature’-principes ter ondersteuning van op natuurlijke processen gebaseerde waterkeringen, kustherstel, robuuste deltagebieden en duurzame havens. Bij deze principes wordt voorrang gegeven aan het gebruik van natuurlijke processen en materialen zoals sedimentstromen en mangroveherstel bij het tegemoetkomen aan de maatschappelijke behoefte aan infrastructuur. Een voorbeeld is het ‘Building with Nature Indonesia’-programma, waar mangroveherstel en op de natuur gebaseerde kustbescherming een basis bieden voor de plaatselijke economie.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland