Openhartoperatie in drukste verkeersas van Vlaanderen | Maritiem Nederland
Nieuws
Verkeerskundig gezien is de aanleg van de verdiepte R1 een 'openhartoperatie in de drukste verkeersas van Vlaanderen'.

Openhartoperatie in drukste verkeersas van Vlaanderenredactie | dinsdag 5 januari 2021
Baggeren, Havens

De komende tien jaar zal de verkeersinfrastructuur in Antwerpen een metamorfose ondergaan: er komen verschillende tunnels om de Antwerpse Ring helemaal rond te maken. Op 5 januari heeft bouwheer Lantis de aannemers geselecteerd die het nieuwe knooppunt in de haven, de tunnels op de bodem van het Albertkanaal en de nieuwe Ring van de Oosterweelverbinding voor hun rekening nemen. De twee laatste contracten zijn goed voor een aanneemsom van 3 miljard euro.

De bouw van de Kanaaltunnels en de werken om de bestaande Ring in het noorden van Antwerpen te vervangen door een verdiepte Ring, is toegewezen aan de tijdelijke maatschap Rechteroever Compleet (Roco) bestaande uit de Belgische bouwbedrijven BAM Contractors, Besix, Cordeel, DEME, Denys, Franki Construct, Jan De Nul, Van Laere en Willemen Infra. 

De Ringweg R1 wordt volledig verdiept en gedeeltelijk overkapt aangelegd, zodat het viaduct van Merksem verdwijnt en het stedenbouwkundig landschap een grondige gedaanteverwisseling ondergaat om plaats te maken voor een eigentijdse groene en maatschappijvriendelijke omgeving. Om dit op een zo kort mogelijke termijn te realiseren legt het consortium tijdelijk een nieuwe R1 aan ten oosten van de bestaande R1. De aanneemsom voor dit deelproject bedraagt 2.350 miljoen euro.

Rol voor Boskalis

De bouw van het Oosterweelknooppunt (een op- en afrittencomplex aan de zuidkant van de haven van Antwerpen) en de renovatie van de Royerssluis, is toegekend aan het consortium Rinkoniên. Dat bestaat uit de aannemingsbedrijven Artes Group, CIT Blaton, Mobilis, Stadsbader en Boskalis. Hetzelfde consortium, maar exclusief Boskalis, is sinds 2018 ook verantwoordelijk voor het deel van de Oosterweelverbinding op de linker Schelde-oever en bij Zwijndrecht. Dit deelproject heeft een waarde van ruim 500 miljoen euro, het aandeel van Boskalis bedraagt circa 20 procent. 

Oosterweelknooppunt

Om de Scheldetunnel van de Linkeroever te verbinden met de Kanaaltunnel en oostelijke Ring moet het Oosterweelknooppunt worden aangelegd. Het knooppunt wordt over een afstand van 1.700 meter verzonken in het landschap aangelegd en kent 8 rijbanen met op- en afritten naar de haven en het noorden van de stad Antwerpen. De tunnelbak wordt op een diepte van 15 tot 30 meter aangelegd waarvoor ruim 3 miljoen kubieke meters grondwerk vereist is. De werkzaamheden beginnen dit jaar en moeten in 2030 worden opgeleverd.

Royerssluis

De oude binnenvaartsluis uit 1907 wordt vervangen door een nieuwe sluis met een lengte van 230 m en een breedte van 36 m, die geschikt is voor vierbaksduwvaart met meer capaciteit en minder verkeershinder. De sluis is door Lantis gegund, maar wordt uiteindelijk uitgevoerd in opdracht van het Havenbedrijf Antwerpen. De Afdeling Maritieme Toegang van het havenbedrijf is verantwoordelijk voor het ontwerp en de engineering van de sluis.

Het consortium zal de huidige sluis slopen en de vergrote sluiskolk aanleggen. De levering en plaatsing van twee sluisdeuren en twee bruggen evenals de elektromechanische aansturing zal het consortium uitbesteden aan lokale specialistische bedrijven. De eerste werkzaamheden van het consortium zullen medio 2021 aanvangen en de sluis wordt naar verwachting eind 2026 opgeleverd.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland