Boskalis blijft doorgaan met overnames | Maritiem Nederland
Nieuws
In 2014 sloot Boskalis met multipurpose schip 'Ndurance' het Luchterduinen offshore windpark aan. Foto: Boskalis

Boskalis blijft doorgaan met overnames

Redactie | maandag 7 maart 2016
Offshore, Offshore Wind, Boskalis

Boskalis heeft een intentieovereenkomst (LOI) getekend om offshore activiteiten van VolkerWessels over te nemen. 

Onder de voorgenomen transactie zal Boskalis maritieme en offshore windenergie gerelateerde activiteiten van VolkerWessels overnemen. Het gaat dan om VBMS, Stemat en VSI (Volker Stevin International). Peter Berdowski, CEO Boskalis, laat in een reactie weten dat de twee bedrijven een aantal grote projecten samen hebben verworven en succesvol hebben afgerond. Net als bij eerdere overnames van Dockwise, Smit en Fairmount zou het integreren van de vloot van VolkerWessels tot kostensynergie leiden.

Boskalis en VolkerWessels trekken al jaren succesvol samen op in de offshore windenergiemarkt. VBMS, een 50/50 joint venture van Boskalis en VolkerWessels, is de Europese marktleider op het gebied van het offshore installeren van kabels met een sterke marktpositie en goed gevulde orderportefeuille. Als gevolg van deze transactie verkrijgt Boskalis de resterende 50 procent van de aandelen in VBMS.

Stemat biedt wereldwijd specialistisch drijvend materieel aan en beschikt over een gevarieerde vloot met onder meer een kabellegschip en multipurpose schepen. VSI is een specialist in het bouwen van offshore funderingen en maritieme constructies. Boskalis en VSI hebben eind 2014 en medio 2015 in een joint venture twee omvangrijke offshore windmolenparkprojecten aangenomen, respectievelijk Wikinger en Veja Mate. Als gevolg van deze transactie zal Boskalis deze twee projecten zelf voor 100 procent uitvoeren.

De huidige jaaromzet van de over te nemen activiteiten, exclusief de twee offshore windmolenparkprojecten die al gaande zijn, bedraagt circa 200 miljoen euro bij een EBITDA (winst voor belasting en afschrijving) van circa 30 miljoen euro. De overname draagt volgens Boskalis 600 miljoen euro bij aan de orderportefeuille, waarvan ruim 200 miljoen euro verband houdt met de twee in uitvoering zijnde offshore windmolenparkprojecten. 

Het streven is om deze transactie in het tweede kwartaal 2016 af te ronden nadat aan de gebruikelijke voorwaarden is voldaan, met 1 januari 2016 als effectieve datum.

Partners Maritiem Nederland