Tweede boogbrug Theemswegtracé op zijn plaats | Maritiem Nederland
Nieuws
De 4100 ton zware stalen boogbrug overkapt de A15 en N15 ter hoogte van de Rozenburgsesluis.

Tweede boogbrug Theemswegtracé op zijn plaatsRedactie | dinsdag 2 juni 2020
Havenbedrijf Rotterdam

De installatie van de brug over de Thomassentunnel, A15 en N15 is succesvol verlopen. Zaterdagavond 30 mei stond de boogbrug op zijn plaats. De spoorbrug vormt een belangrijk onderdeel van het Theemswegtracé, een ruim vier kilometer lang nieuw traject van de havenspoorlijn. 

Op 4 april werd de eerste brug over de Rozenburgsesluis geplaatst. Naar verwachting rijdt eind 2021 de eerste trein over het Theemswegtracé. De brug van 269 x 13,7 x 28 m (LxBxH) met een totaal gewicht van 4.100 ton (alleen staalconstructie) is gebouwd door Hollandia uit Krimpen aan den IJssel.

Hieronder een video van het inrijden en installeren van de stalen boogbrug (beeld: Havenbedrijf Rotterdam). Tekst gaat verder onder de video.

 

Oplossing knelpunt

Het Theemswegtracé is een oplossing voor het knelpunt van de Calandbrug bij Rozenburg. Deze stalen hefbrug voor trein- en wegverkeer in het Rotterdamse havengebied is de verbindende schakel in de Betuweroute naar het Europese achterland. Voor de zeescheepvaart vormt de hefbrug de toegang tot de Brittanniëhaven. Met de aanleg is een investering van 300 miljoen euro gemoeid.

“Het Theemswegtracé past in het beleid van het Havenbedrijf om de achterlandverbindingen te verduurzamen en het spoor-, weg- en scheepvaartverkeer efficiënter te maken. Door de groei van het spoorvervoer en de toename van het zeescheepvaartverkeer van en naar de Brittanniëhaven voorziet het Havenbedrijf een capaciteitsknelpunt voor het treinverkeer. De aanleg van het Theemswegtracé lost dit knelpunt op”, aldus Ronald Paul, COO van het Havenbedrijf.

De aanleg was in handen van SaVe, een bouwcombinatie van Besix, Dura Vermeer, Mobilis, Hollandia en Iemants. In opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam bouwt SaVe de onderbouw van het Theemswegtracé, een ruim vier kilometer lang traject van een betonnen viaduct en twee stalen boogbruggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland