Bluewater test getijdencentrale bij Texel | Maritiem Nederland
Nieuws

Bluewater test getijdencentrale bij Texel

Paul Steenhoff | woensdag 8 oktober 2014
Offshore Wind

Het Hoofddorpse offshore bedrijf Bluewater Energy Services is bekend van zijn FPSO’s en SPM-systemen. Maar Bluewater bouwt nu ook een getijdenenergiecentrale onder de namen BlueTEC en SeaGen-F. “De eerste testen zijn aanstaande”, vertelt Bluewaters hoofd Nieuwe Energy Allard van Hoeken.

BlueTEC staat voor Bluewaters Tidal Energy Converter. Daar waar andere getijdencentrales een complete generator met alle elektronica onder water brengen, kiest Bluewater ervoor zo veel mogelijk boven water te houden en vanaf een drijvend platform alleen de wieken net onder water te steken, daar waar het water het hardst stroomt. Van Hoeken: “De kwetsbare componenten, waaronder de aansluiting op de walkabel, bevinden zich zo veel mogelijk boven water in het dekhuis. Dat scheelt niet alleen in aanschafprijs aangezien je niet met waterdichte componenten hoeft te werken, maar ook het onderhoud is een stuk eenvoudiger.” Dat de elektronica droog is opgeborgen is van groot belang voor de bedrijfszekerheid want uit analyses en praktijkervaring blijkt dat ruwweg 80 procent van alle downtime veroorzaakt wordt door elektronicastoringen.

Opklapbare turbine

Een ander voordeel is dat een BlueTEC ook naar de locatie kan worden toe gevaren en er zijn bovendien geen dure DP-schepen of kraanschepen nodig voor het afmeren. “Je kunt de turbines omhoogklappen zoals je dat ook met een buitenboordmotor doet”, legt Van Hoeken uit. “Zo kun je ze naar de plaats van bestemming slepen, verankeren en vervolgens de turbines in het water laten zakken. Dat is ook een voordeel mocht er iets aan de hand zijn met de turbine. Je hoeft geen duiker in te zetten voor inspectie of reparatie, maar kunt gewoon boven water aan het werk.”

Bij het verankeren van de BlueTEC komt de expertise van Bluewater weer om de hoek kijken. Van Hoeken: “Afhankelijk van de bodemgesteldheid kiezen we een verankeringsmethode. Dat kan een paal in de zeebodem zijn die door meerdere BlueTEC’s gebruikt wordt aangezien we BlueTEC’s in farms willen aanleggen, of andere verankeringstechnieken die we ook gebruiken voor onze SPM’s en FPSO’s.”

Er is veel tijd gaan zitten om de juiste partners bij het concept te zoeken. Bluewater heeft veel kennis van mooring systems, engineering en operaties, maar wil zich niet richten op bijvoorbeeld turbines en aanverwante elektronica. Die partners zijn nu gevonden. Zo is Siemens partner geworden. Het platform dat Bluewater samen met Siemens ontwikkelt, wordt SeaGen-F genoemd.

Afgelegen gebieden

Inmiddels is de bouw van een eerste 200 kW demoplatform gestart. Van Hoeken: “Deze demo gaat volgend jaar proefdraaien in het Marsdiep. Het is een versie met een kleinere turbine dan de turbines in ons grotere zogenoemde SeaGen-F platform, waar twee turbines van 1 megawatt per stuk worden gebruikt.”

Van Hoeken heeft ook een doel met deze kleinere BlueTEC. “Klopt, als deze kleinere getijdenenergiecentrale doet wat-ie moet doen, willen we hem in de markt zetten als energiecentrale voor afgelegen gebieden en ontwikkelingslanden. Het is immers een eenvoudige en zeer betaalbare machine. Dus alle energie die we nu in dit platform stoppen, gaat niet verloren en vormt eigenlijk een aparte business case.”

Als de operaties bij Texel goed verlopen, zullen alle data worden geëxtrapoleerd naar het SeaGen-F platform. Deze wordt 60 meter lang en zal als eerste getest worden bij Schotland of Canada.

Lees ook het interview met Bluewater CEO Hugo Heerema.

Partners Maritiem Nederland