Paul Steenhoff | woensdag 16 september 2015
Offshore
Het Hoofddorpse offshorebedrijf Bluewater Energy Services draait proef met een getijdenenergiecentrale onder de naam BlueTEC. Afgelopen zomer is de centrale afgemeerd in het Marsdiep bij Texel en inmiddels is de eerste energie opgewekt én geleverd.
BlueTEC staat voor Bluewater’s Tidal Energy Converter. Allard van Hoeken is Bluewaters Hoofd Nieuwe Energie en verantwoordelijk voor het prototype BlueTEC dat nu getest wordt bij Texel. Het is de opmaat naar grotere versies. Als alles naar behoren werkt, wil Bluewater de demo in serie gaan bouwen en inzetten op afgelegen locaties om daar de bevolking van energie te voorzien. Dit model kan namelijk eenvoudig vervoerd worden door de containerafmetingen en kan zonder ingewikkelde operaties ter plekke worden opgebouwd. Van Hoeken: “We testen nu met een 100 kW turbine van het Nederlandse Tocardo. Het systeem draait helemaal naar behoren, levert zoals we verwacht hadden, en Tocardo is nu net klaar met de 200 kW turbine dus die gaat er binnenkort onder. Alles doet het, dus we zijn erg tevreden en benieuwd naar de prestaties van de 200 kW turbine waarvan er twee zullen worden aangehangen.”
Als de operaties bij Texel verder goed verlopen, zullen alle data worden geëxtrapoleerd naar weer een groter platform. Dit wordt 36 m lang - drie containermodules van 40 voet - met twee turbines van elk 1 mW en zal als eerste getest worden bij Schotland of Canada. De huidige versie bij Texel bestaat uit een ‘container’ van 40 ft en twee containers van 20 ft, totaal 24 m, die bij Niron Staal (onderdeel van Damen, red.) in Amsterdam zijn gebouwd. In de grote container is alle elektronica aangebracht, een mangat en een verticale buis waardoor de as en de aangehangen turbine zijn aangebracht. De twee kleinere containers hebben een driehoeksvorm zodat die de neus of de achterzijde van de getijdenenergiecentrale vormen, afhankelijk of het eb of vloed is. Deze secties worden aan de hoofdcontainer gekoppeld door het Damen Modulair Barge systeem waarbij een horizontaal draadeind een zware stalen klamp knel trekt in een eindstuk.