BLN opgericht: “Het einde van het begin” | Maritiem Nederland
Nieuws

BLN opgericht: “Het einde van het begin”

Jan Spoelstra | vrijdag 13 september 2013
Maritieme Cluster, Binnenvaart

Om op termijn  de versplinterde wereld van branche- en ondernemersverenigingen in de binnenvaart één duidelijke stem te geven richting de politiek, werd op 5 september Binnenvaart Logistiek Nederland (BLN) formeel opgericht.

De formele oprichting van BLN is stap één, maar het belooft een stevig potje polderen te worden om uiteindelijk alle neuzen dezelfde kant op te krijgen.BLN-voorzitter Piet IJssels ziet BLN als een huis met vele kamers. “Ieder onderdeel van BLN kan zijn eigen kamer inrichten. Maar er is wel centrale verwarming. Want de binnenvaart zegt wel luidkeels dat ze met elkaar willen samenwerken, maar er zijn ook nog sporen uit het verleden. Het moet een geheel worden. BLN is hierin een stap. Een stap om het gehele compleet te maken.” Zo meld IJssels in Dagblad Transport.

De binnenvaart moet ook  meer bekend raken bij het grote publiek en instanties. Volgens Piet IJssels is de binnenvaart een belangrijke bedrijfstak, maar te weinig zichtbaar. “De binnenvaart vervoert veel goederen, maar wie heeft daar erg in”.

De binnenvaart is de onlangs aangetreden IJssels niet vreemd. Zo was hij oud-burgemeester van de riviergemeente Gorinchem en heeft zijn dochter een eigen onderneming in de binnenvaart. Hij was als burgemeester altijd een sterk voorvechter voor goede binnenvaartfaciliteiten in zijn gemeente. Toch relativeerde hij zijn kennis van de binnenvaart enigszins in het World Port Center waar de oprichting van BLN plaats vondt. “Ik sta hier toch een beetje als een verlegen man, want ik zie zoveel kennis in de zaal, dat heb ik nog niet. En de verkiezing van mij als voorzitter was ook een beetje een raar proces. Eigenlijk hebben ze me helemaal niet gekozen, ik ben gevraagd.”

Volgens Arie Kraaijeveld, voorzitter van het transitiecomité binnenvaart, begint nu een nieuwe fase: “Dit is het einde van het begin. Nu moeten we een bureau oprichten en de beoogde activiteiten starten.”

 

Partners Maritiem Nederland