Blijven herhalen, die boodschap | Maritiem Nederland
Nieuws

Blijven herhalen, die boodschap

Bart Stam | woensdag 12 juli 2006

Ruim anderhalve maand geleden had de Week van de Scheepsbouw plaats, bedoeld om jongeren enthousiast te maken voor de maritieme maakindustrie. Een brede waaier aan organisaties, variërend van VNSI tot de CNV Bedrijvenbond, had de krachten gebundeld om interessante workshops en talloze bedrijfsbezoeken voor scholieren op te zetten. Hieraan namen vrijwel alle grote scheepswerven deel.

 

Behalve in de maritieme vakbladen kreeg het evenement helaas weinig publiciteit, zij het dat Radio 1, Het Financieele Dagblad en het Algemeen Dagblad er enige aandacht aan besteedden. Helaas schitterden de vaderlandse televisiezenders weer eens door afwezigheid. Hierdoor zal het grote publiek niets hebben gemerkt van de activiteiten. Door gebrek aan belangstelling bij actualiteitenprogramma’s als NOVA, Netwerk of Zembla bleven informatieve reportages over de scheepsbouw achterwege en kon de sector niet laten zien welke hoogwaardige schepen er vandaan komen. Het lijkt al weer zo lang geleden dat de practige serie Waterwerk werd uitgezonden.

 

Heeft men in Hilversum en Aalsmeer dan helemaal geen belangstelling voor maritieme onderwerpen? Jawel, maar alleen als er sprake is van rampen en schandalen. Wat dat betreft was het de afgelopen weken volop raak met een gezonken Egyptische veerboot, seksuele uitspattingen op de Hr. ms. ‘Tjerk Hiddes’ en de aanvaring van een binnenvaartschip met een plezierjacht bij Nijmegen, waarbij twee doden vielen. Dat zijn de zaken die blijven hangen, niet of Nederland aan de top staat met de bouw van geavanceerde baggerschepen. En dat is jammer, want de bevolking heeft wel degelijk belangstelling voor maritieme onderwerpen, dat bewijzen de honderdduizenden bezoekers aan de Vlootdagen in Den Helder en Sail.

Eén Week voor de Scheepsbouw volstaat vanzelfsprekend niet om het tij te keren, maar het is een begin. Het gaat erom de boodschap dat de maritieme sector geweldige kansen biedt, telkens te herhalen. Daarvoor zijn grote manifestaties nodig, maar ook reclamespotjes en televisiereportages, als een soort eeuwigdurende Volvo Ocean Race.

 

Soms moet ik terugdenken aan een leraar Duits die mij op de middelbare school de grote liefde voor deze prachtige taal heeft bijgebracht, hoewel Duits steeds minder populair werd. Hij zei: “Op elk verjaardagsfeestje krijg ik alle flauwe stereotiepen over Duitsland en het oorlogsverleden over me heen, daar ben ik aan gewend. Maar ik blijf vertellen dat Duits een prachtige taal is die niet alleen door de nazi’s maar bovenal door Bach, Schiller en Goethe werd gebruikt. Uiteindelijk blijft die boodschap wel hangen.”

Partners Maritiem Nederland