Janny Kok | maandag 19 maart 2018
Binnenvaart, Havenbedrijf Rotterdam
Sinds de Kramer Group actief is op de voormalige ECT Home Terminal aan de Eemhaven, is er een binnenvaartservice naar de deepsea containerterminals op de Maasvlakte opgezet. Het samen met de Danser Group en de RWG-terminal ontwikkelde binnenvaartconcept heeft in de testfase zijn nut bewezen, waar eerdere aan- en afvoerplannen van en naar deepsea terminals strandden.
Eerdere pogingen voor bevordering van de doorstroming van containers in het havencomplex en het verminderen van vrachtwagenkilometers van de Maasvlakte naar het achterland liepen min of meer stuk. Binnenvaartschepen en vrachtwagens moeten regelmatig diverse terminals aandoen voor het laden en/of lossen van containers. Omdat dit ongewenste wachttijden oplevert, werd gedacht aan het bundelen van volumes over water. Dit leidde onder meer tot de inzet van een binnenvaartschip – de zogenoemde ‘waterbakfiets’ – dat containers zou ophalen van diverse deepsea terminals om ze op een bepaald depot af te leveren voor verder vervoer. De markt reageerde echter nauwelijks opdit initiatief.
Dat het concept dat Kramer samen met de deepsea terminals en de Danser Group ontwikkelde nu wel werkt, is mede ingegeven door de modal split verplichting die de terminals op de Maasvlakte sinds kort hebben. Als gevolg hiervan moeten de terminals zorgen dat aan- en afvoer niet per definitie over de weg gaat.
“RWG heeft ons zelf benaderd om samen een binnenvaartconcept te bedenken voor verder vervoer”, zegt André Kramer, CEO van de Kramer Group. “De rederijen die zij als klant hebben willen immers dat hun schepen zo snel mogelijk behandeld worden, zodat ze weer snel de haven uit kunnen. We konden al ons product Barge Service Center aanbieden. Nu kunnen zowel ECT, APMT als RWG gezamenlijk gebruik maken van het City Gate Maasvlakte concept voor het bundelen van grote volumes containers voor verder vervoer.”
De noodzaak daarvan dient zich aan als binnenvaartschepen niet op tijd kunnen worden afgehandeld op een deepsea terminal of niet kunnen voldoen aan de call size verplichtingen die terminals stellen. In dat geval kunnen zij hun containers lossen op de City Gate Maasvlakte aan de Eemhaven. Kramer zorgt er vervolgens voor dat deze containers alsnog op vaste afvaarten worden ingepland. De schipper hoeft niet onnodig te wachten op een suboptimale afhandeltijd op de deepsea terminal en kan desgewenst eerder aan de reis naar het achterland beginnen. Al doende houdt hij het aantal roundtrips op peil.
In feite is de City Gate Maasvlakte locatie een remote gate faciliteit voor de deepsea terminals die aangeboden wordt door Kramer en Danser op vraag van RWG. De ‘terminal voorpost’ op de voormalige Home terminal van ECT is gevestigd op de locatie waar Post Kogeko en Kloosterboer hun diensten uitvoeren voor vervoer en opslag van groenten en fruit. Dat op zich kan een win/win situatie opleveren voor alle betrokkenen. Het Kramer/Danser/RWG-concept ondervangt deels het probleem van gedwongen vrachtwagenbewegingen over de openbare weg, als ze van de ene naar de andere terminal rijden om containers te lossen en/of te laden.
De discussie over een gesloten transportroute tussen de terminals op de Maasvlakte speelt al jaren. Naar verluidt bevindt de discussie zich in het eindstadium. De Raad van Commissarissen van het Havenbedrijf Rotterdam moet binnenkort beslissen over de investering van naar schatting 175 miljoen euro in wat de Container Exchange Route is gaan heten. Deze bestaat nu alleen in naam, maar de financiering lijkt ditmaal haalbaar nu de aanleg van Maasvlakte 2 ruim binnen het budget is gebleven.