Binnenvaartschip wordt steeds slimmer | Maritiem Nederland
Nieuws
Als het aan de ontwikkelaars van Dent ligt, varen de Rotterdamse watertaxi’s binnenkort autonoom. Nu was er nog wel een schipper aan boord. Op de achtergrond vaart de autonoom varende sloep van Xomnia (foto: Erik van Huizen)

Binnenvaartschip wordt steeds slimmerErik van Huizen | zondag 3 december 2017
Scheepsbouw, Binnenvaart

Binnenvaartschepen worden steeds slimmer. En dat is nodig ook. Want het vervoer over de binnenwateren stijgt de komende jaren met gemiddeld 2,6 procent per jaar en om alles veilig in goede banen te kunnen leiden lijkt verregaande automatisering aan boord van de binnenvaartschepen onvermijdelijk.

Op de Smart Shipping Challenge in Rotterdam was vrijwel iedereen er eind november van overtuigd dat ook de binnenvaart mee moet in het slimmer maken van de vaartuigen. In de Rijnhaven konden de ongeveer 400 belangstellenden de eerste initiatieven bewonderen in het autonoom varen. Het ging hierbij weliswaar veelal nog om kleine bootjes, zoals de Aquasmart XL inspectiedrone en de WN23 Nautonomous van het Amsterdamse Waternet, dat autonoom varend drijfvuil verwijdert uit de Amsterdamse grachten.

Zelfvarende sloep

Veel aandacht was er voor de ontwikkeling van de autonoom varende watertaxi die je in de toekomst met een app kunt oproepen en dan komt aanvaren. De meeste toeschouwers vonden het maar een eng idee, maar volgens Gerard Simons van Dent, de ontwikkelaar van de autonome watertaxi, zitten ze er toch echt aan te komen.

Een ander groter vaartuig was de zelfvarende sloep van Xomnia. Deze maakt om autonoom te kunnen varen geen gebruik van standaard sensoren en hardware, maar van kunstmatige intelligentie. Camerabeelden zorgen ervoor dat de sloep kan varen op plaatsen waar deze nog nooit eerder is geweest.

Binnenvaartondernemer Remco Pikaart van de Shipping Factory was zo onder de indruk van Xomnia dat hij besloot een joint venture met het bedrijf aan te gaan om deze techniek ook voor de binnenvaart te ontwikkelen. Pikaart verwacht binnen nu en vijf jaar een semi-autonoom schip te kunnen laten varen. Inmiddels kan zijn containerschip Saluté onder meer al over een vastgesteld track varen en zakt de stuurhut bij het naderen van een brug.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland