Binnenvaart ziet klanten vertrekken vanwege oplopende congestie | Maritiem Nederland
Nieuws
Binnenvaartschepen moeten te lang wachten bij terminals in de haven van Rotterdam. Foto: ECT

Binnenvaart ziet klanten vertrekken vanwege oplopende congestie

Erik van Huizen | maandag 16 maart 2015
Binnenvaart, Havens

Verladers en vervoerders in de binnenvaart klagen weer steen en been over vertragingen op de terminals van ECT in de Rotterdamse haven. Omdat de aflevertijden van de containers niet meer gegarandeerd kunnen worden, stappen klanten over op andere modaliteiten.

De wachttijden in Rotterdam lopen inmiddels op tot 92 uur. De wachttijden in de haven van Antwerpen bedragen ongeveer 72 uur. De overslag van containers in de havens van de Hamburg-Le Havre range laat momenteel een flinke groei zien. Omdat de nieuwe terminals op de Tweede Maasvlakte nog niet operationeel zijn, ontstaat hierdoor op de terminals een tekort een capaciteit.

Toeslag

Containervervoerder Contargo verwacht niet dat de situatie op korte termijn verandert en vreest opnieuw een congestietoeslag te moeten gaan invoeren. Vorig jaar bedroeg deze toeslag vijftien euro per TEU. Toen had de binnenvaart vijf maanden lang last van vertragingen op de terminals. Volgens Contargo worden vertragingen ook niet altijd goed gecommuniceerd, waardoor het moeilijk in te schatten is hoeveel tijd de binnenschepen in de zeehavens doorbrengen.

Het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB) en de Vereniging van Nederlandse Inland Terminal Operators (VITO) hebben inmiddels een brandbrief naar minister Schultz van Infrastructuur en Milieu gestuurd.

Maatregelen

ECT en het Havenbedrijf Rotterdam hebben maatregelen aangekondigd in de strijd tegen de congestie in de Rotterdamse haven. Beide spraken in een ‘joint statement’ af in de komende periode nauw te gaan samenwerken.

ECT heeft inmiddels enkele maatregelen genomen. Hierbij gaat het onder meer over het vergroten van de flexibiliteit van de ligplaatsen aan de kade en het terugdringen van opslag van lege containers in de stacks. Verder gaat ECT closing en opening time van containers strikter toepassen en wordt het delen van informatie verder verbeterd. Ook gaat het overslagbedrijf containers voor het vervolgvervoer efficiënter in het stack plaatsen.

Partners Maritiem Nederland