Binnenvaart laakt coronaclausules en prijsdumping | Maritiem Nederland
Nieuws
In tijden van corona zorgt de binnenvaart ervoor dat producten vertrouwd en veilig worden vervoerd.

Binnenvaart laakt coronaclausules en prijsdumpingRedactie | donderdag 2 april 2020
Binnenvaart

De binnenvaart verzet zich tegen 'coronaclausules' in vervoersovereenkomsten en verzoeken om gezien het teruglopend ladingaanbod ver onder de kostprijs te werken. Branchevereniging Koninklijke BLN-Schuttevaer doet een moreel appèl op ketenpartners en roept binnenvaartondernemers op de rug recht te houden. "Deze situatie is onacceptabel."

In navolging van ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en Wopke Hoekstra (Financiën), die dergelijke praktijken eerder onomwonden veroordeelden, haalt ook BLN-Schuttevaer fel uit naar alle partijen die met deze aanpak een cruciale bedrijfstak de das omdoen.

De coronacrisis zorgt ervoor dat er substantieel minder goederen vervoerd worden en daarmee neemt vanzelfsprekend het ladingaanbod voor de binnenvaart af. Dit gegeven wordt door diverse partijen misbruikt om vracht aan te bieden die zelfs onder kostprijsniveau ligt. Daarnaast duiken er overal ‘coronaclausules’ op die bijvoorbeeld stellen dat vervoerders geen recht hebben op liggeld op het moment dat het schip door omstandigheden buiten hun schuld niet gelost kan worden.

Misstanden melden

BLN-Schuttevaer roept de businesspartners van de binnenvaart op zich juist in deze moeilijke periode te blijven conformeren aan de gebruikelijke spelregels, zoals die zijn opgenomen in de Bevrachtingsvoorwaarden 2016. Binnenvaartondernemers wordt met klem aangeraden niet akkoord te gaan met de wild west praktijken die momenteel de ronde doen en misstanden te melden bij hun brancheorganisatie.

Vitale sector

BLN-Schuttevaer heeft minister Van Nieuwenhuizen gevraagd deze situatie een halt toe te roepen. Niet alleen omdat de binnenvaart nú een belangrijke bijdrage levert aan de continuïteit van Nederland, maar ook omdat de sector op lange termijn een essentiële rol speelt in het terugdringen van de stikstofuitstoot én een cruciale bijdrage kan leveren aan de oplossing van het fileprobleem.   

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Betabanen

Partners Maritiem Nederland