Binnenvaart bunkerstations geopend | Maritiem Nederland
Nieuws
Greenstream bunkert in Seinehaven Rotterdam  (Foto: Ries van Wendel de Joode)

Binnenvaart bunkerstations geopendRotterdam is de eerste haven waar binnenvaartschepen LNG kunnen tanken bij een vast bunkerstation.

De binnenvaart mag vanaf 1 juli officieel LNG bunkeren (tanken) in de Seinehaven in Rotterdam, Botlek. De gemeente Rotterdam heeft daarvoor de havenbeheersverordening aangepast. Donderdagmiddag 27 juni ontving havenwethouder Jeannette Baljeu relaties bij de LNG bunkerende ‘Greenstream’ in de Seinehaven. Rotterdam is de eerste haven in Europa waar de binnenvaart officieel LNG kan bunkeren.

Rotterdam verwacht een extra impuls van deze maatregel voor de introductie van LNG als brandstof. “LNG is nieuw als brandstof voor binnen- en zeevaart. Dat betekent dat de regelgeving dient te worden aangepast. Anders kan er niet gebunkerd worden en heeft de innovatie geen kans van slagen. Gezamenlijk met andere havenbedrijven uit onder andere Amsterdam, Gotenburg en Antwerpen bereidt het Havenbedrijf nu verdere internationale regelgeving voor”, aldus havenmeester René de Vries. Het Havenbedrijf verwacht dat dit jaar bekend wordt waar in de Rotterdamse haven het eerste LNG-bunkerstation komt. Tot de opening daarvan kan de binnenvaart LNG bunkeren in de Seinehaven.

De eerste binnenvaartschepen die op LNG varen zijn de ‘Argonon’ en de onlangs te water gelaten Greenstream die nu in charter vaart voor Shell. Dit bedrijf neemt in augustus een tweede LNG-tanker in gebruik. Shell heeft ook plannen voor de uitrol van bunkerfaciliteiten. Dit soort schepen is stiller en veroorzaakt nauwelijks uitstoot van zwavel- en stikstofoxiden. Bovendien kan de uitstoot van CO2 worden gereduceerd met 15 procent. Ook het Rotterdam Climate Initiative maakt zich sterk voor het gebruik van LNG door trucks, binnen- en zeevaart.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland