Bijzonder transport: deuren nieuwe zeesluis IJmuiden | Maritiem Nederland
Nieuws
Voor het vervoer van de 2.900 ton zware sluisdeuren is een zwareladingschip ingezet (foto: RWS)

Bijzonder transport: deuren nieuwe zeesluis IJmuidenredactie | donderdag 25 oktober 2018
Havenbedrijf Amsterdam

De deuren van de nieuwe zeesluis in IJmuiden zijn onderweg naar Nederland. Op 23 oktober zijn de deuren per schip vertrokken uit Zuid-Korea. De verwachting is dat zij nog voor de Kerstdagen in Nederland zijn.

In totaal zijn er drie deuren onderweg. Naast de twee operationele sluisdeuren, waarvoor op dit moment in IJmuiden de deurkas aan zeezijde wordt afgezonken, is ook een reservesluisdeur gebouwd. De sluisdeuren zijn per stuk 72 meter lang, 24 meter hoog en 11 meter breed. Ze wegen zo’n 2.900 ton per stuk. De deuren liggen op hun zijkant op een heavy liftschip. Het schip is 45 meter breed, de deuren zijn 72 meter en steken dus een flink stuk uit.

Grootste zeesluis

Om ruimte te bieden aan steeds groter wordende zeeschepen wordt sinds 2016 in IJmuiden gewerkt aan de bouw van de grootste zeesluis ter wereld. De zeesluis zorgt getijde-onafhankelijk voor een vlotte en veilige bereikbaarheid van de havens en bedrijven langs het Noordzeekanaal. De nieuwe sluis wordt 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep.

Het project is een samenwerkingsverband van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Noord-Holland, de gemeente Amsterdam, Port of Amsterdam en de gemeente Velsen. Aannemersconsortium OpenIJ bouwt de nieuwe zeesluis in opdracht van Rijkswaterstaat.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland