Bijlboeg op tweede generatie OPV's | Maritiem Nederland
Nieuws

Bijlboeg op tweede generatie OPV'sRedactie | vrijdag 1 mei 2015
Marine, Scheepsbouw, Damen

Geïnspireerd door de Holland-klasse patrouilleschepen en de bijlboeg voor snelle offshore schepen, presenteerde DSNS onlangs de tweede generatie OPV’s.

Eind april gaf Damen Schelde Naval Shipyards op de jaarlijkse OPV’s & Corvettes Asia Pacific-conferentie in Singapore een voorproefje van de nieuwe, tweede generatie OPV’s (Offshore Patrol Vessels). Het betreft schepen met een laag brandstofverbruik, goede zeegang door het beproefde bijlboegconcept en diverse flexibel in te richten ruimtes voor verschillende missies.

Het ruim, de Multi-Mission Bay, kan worden uitgerust met speciale mission-modules, zoals die voor mijnbestrijding, piraterijbestrijding of anti-drugsoperaties. Tevens kunnen marines vanuit het ruim bij zware zeegang een snelle RIB (rigid inflatable boat) lanceren.
Het commando- en controlecentrum bevindt zich direct achter de brug, waar deze zich normaal meer in het beter beschermde centrale deel van het schip bevindt. Dit is gedaan omdat het schip zich niet snel in oorlogssituaties begeeft, en om de officieren direct zicht te geven op de situatie. In de hangar is ruimte voor een 11-tons NH-90 helikopter en een drone voor verkenningsvluchten.

De schepen zijn verkrijgbaar in versies van 75, 85, 95 en 103 m lengte, en ze varen tot in zware zeegang met circa 25 knopen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland