BigLift en RollDock gaan samenwerken | Maritiem Nederland
Nieuws

BigLift en RollDock gaan samenwerkenJan Spoelstra | woensdag 15 mei 2013
Zeevaart, Offshore

Zwareladingreders BigLift en RollDock slaan de handen ineen en laten twee zwareladingschepen van een nieuw type bouwen.

Op 7 mei kondigden BigLift Shipping en RollDock Shipping een grootscheepse samenwerking aan. Onder de joint company BigRoll zullen twee schepen van een nieuw type in de vaart worden genomen. Het betreft de MC-Class Module Carriers voor het transport van grote stukken zware lading.
De schepen zijn ontworpen met een focus op korte laad- en lostijden, een relatief hoge snelheid (13 knopen) en lage versnellingen. Ze worden uitgerust met dynamische positionering (DP2) en krijgen een hoge ijsklasse notering (1A).
De Module Carriers worden 169 meter lang en 42 meter breed, en dat levert een dekoppervlak van 42 x 125 meter op. De schepen krijgen een deadweight van 22.500 ton. Om het ladingdek zo flexibel mogelijk in te richten, is het hoofddek volledig vrij van luiken en ventilatiekanalen.
Via de achtersteven of de zijkanten van het dek kan via roro-operaties of skidding geladen en gelost worden. De relatief hoge ballastcapaciteit van 12.000 kubieke meter per uur zorgt voor snelle laad- en lostijden. Het schip is niet half-afzinkbaar.
BigLift heeft veertien zwareladingschepen met twee kranen (tot 1.800 ton per schip) in de vaart. RollDock vaart momenteel met twee bijzondere schepen, die een combinatie zijn van een zwareladingschip, een roro-schip en een half-afzinkbaar schip. RollDock neemt eind 2013 en in april 2014 nog twee van deze schepen in de vaart. Beide partijen zijn dus al actief in de markt van grote zware stukken lading.
BigRoll mikt met de nieuwe schepen op de offshore olie- en gasindustrie, duurzame energieprojecten, het vervoeren van containerkranen en grote onderdelen voor scheepswerven. Eind 2014 of begin 2015 zullen de MC-Class Module Carriers opgeleverd worden.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland