'Besmet droogdok' kan weer vooruit na brief Koolmees | Maritiem Nederland
Nieuws
Cruiseschip 'Oasis of the Seas' in het 'besmette droogdok' van (toen nog) Keppel Verolme in Rotterdam.

'Besmet droogdok' kan weer vooruit na brief KoolmeesRedactie | woensdag 16 oktober 2019

Scheepsbouwers hebben geen tewerkstellingsvergunning meer nodig voor het inzetten van buitenlands personeel bij grote onderhoudsklussen. Toestemming van het UWV is voldoende op grond van de regeling internationaal handelsverkeer, schrijft minister Koolmees van Sociale Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Sinds 2014 loopt alleen al de Rotterdamse haven jaarlijks gemiddeld 100 miljoen euro aan orders mis en wijken cruiseschepen voor onderhoud uit naar andere Europese havens. Netherlands Maritime Technology (NMT) heeft samen met een aantal betrokken organisaties lange tijd bij de overheid aangedrongen om aan een einde te maken aan deze slechte situatie. De brief van Koolmees is volgens NMT een belangrijke (eerste) stap in deze richting.

Laatste knelpunten

NMT dringt er bij Koolmees op aan om gebruik te maken van de mogelijkheid om de lopende bezwaarprocedures (tegen de boetes die de Arbeidsinspectie in 2014 oplegde) ongedaan te maken. Ook resteren er volgens NMT nog enkele knelpunten waarover in de brief aan de Tweede Kamer geen duidelijkheid geeft, zoals de opstelling van de Inspectie SZW op grond van de toepassing van de regeling internationaal handelsverkeer.

De Nederlandse reparatiewerven willen graag weer werk maken van het onderhoud van cruiseschepen maar hebben volgens NMT wel duidelijkheid nodig over geldende wet- en regelgeving en de wijze van handhaven door de Inspectie. 

Onderhoud behouden

Minister Koolmees zegt blij te zijn met de oplossing voor de scheepsreparatiesector. "Met deze oplossing is een goed evenwicht gevonden tussen de bescherming van de Nederlandse arbeidsmarkt, het belang van eerlijk, gezond en veilig werk en de concurrentiepositie van de Nederlandse scheepsbouw en scheepsreparatie."

Samen met sociale partners belooft de minister in te zetten op communicatie om de Nederlandse scheepsbouw en scheepsreparatie onder de aandacht te brengen. "Ook mij is er veel aan gelegen om het onderhoud van cruiseschepen in dok en de werkgelegenheid die dat oplevert voor Nederland te behouden", aldus Koolmees.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland