Bescherming voor maritieme structuren | Maritiem Nederland
Nieuws

Bescherming voor maritieme structuren

Mischa Brendel | donderdag 1 november 2018
Maritieme Cluster

Het Duitse Zentrum für Luft- und Raumfahrt opende op 29 oktober het Institut für den Schutz maritimer Infrastrukturen, het instituut voor de bescherming van maritieme infrastructuren.

Het gaat daarbij om de bescherming van infrastructuren als havens en offshore windparken tegen bijvoorbeeld terroristische aanslagen. Peter Altmaier, de Duitse minister van Economische Zaken en Energie, zei bij de opening: "Maritieme infrastructuren zijn als een zakelijke locatie vitaal voor Duitsland. 90 procent van onze import en export wordt over zee vervoerd. De elektriciteitsvoorziening van offshore windparken neemt ook toe. Om deze redenen is het beschermen van maritieme infrastructuren net zo belangrijk voor de economie als het voor is voor het algemeen publiek."

Het nieuwe instituut zal zijn R&D richten op het doen toenemen van de veerkracht van maritieme infrastructuren; hun vermogen om verstoringen aan te kunnen zonder permanent te falen. Een van de eerste zaken die het instituut hiervoor aanschaft is een autonoom onderwatervoertuig, een ROV, ontworpen om nieuw ontwikkelde optische en akoestische sensorsystemen voor het monitoren en inspecteren van maritieme infrastructuren te testen.

In eerste instantie telt het nieuwe instituut twintig werknemers; op termijn moeten dat er zestig worden. Momenteel werkt het instituut, gevestigd in Bremerhaven, met een investering van € 5 miljoen, maar het jaarbudget moet toenemen tot € 6 miljoen.

Partners Maritiem Nederland