Beschadigde stuw Linne in recordtijd hersteld | Maritiem Nederland
Nieuws
De aannemers Mourik Infra/Dynnic en Paans Van Oord werkten 'subliem' samen met Rijkswaterstaat.

Beschadigde stuw Linne in recordtijd hersteldRedactie | maandag 9 november 2020
Binnenvaart

Een kleine negen maanden nadat de stuw bij Linne in de Maas tijdens een aanvaring door twee duwbakken beschadigd raakte, is de stuw weer operationeel. Alleen de kraan die de schuiven moet bedienen die aan de jukken zijn bevestigd, wacht nog op vervanging. De 'oude' kraan houdt het nog wel tot de zomer van 2021.

Enige haast was geboden nadat de stuw beschadigd werd door twee duwbakken die tijdens de storm Ciara op 10 februari 2020 op drift waren geraakt. Door de aanvaring was de stuw niet meer operationeel en bleek onder meer dat er vier jukken vervangen moesten worden. Omdat de stuw gerepareerd moest zijn voor de start van het hoogwaterseizoen op 1 november 2020, maakte Rijkswaterstaat een omvangrijk herstelplan. Nog geen negen maanden na de start van de werkzaamheden kunnen kunnen de waterstanden en -afvoeren in de Maas weer worden gereguleerd met behulp van een volledig functionerende stuw Linne. 

Megaklus

"De reparatie van stuw Linne was een megaklus waar normaal gesproken alleen al aan voorbereidingstijd een paar jaar mee gemoeid zou zijn. Zo’n herstelkus afronden onder deze tijdsdruk was echt niet gelukt zonder de sublieme samenwerking tussen Rijkswaterstaat en zijn opdrachtnemers Mourik Infra/Dynnic en Paans Van Oord", zegt Helle Peeters, projectmanager bij Rijkswaterstaat.

Het herstel bracht volgens Peeters tal van technische uitdagingen met zich mee. "Door het ontwerp van de jukken aan te passen bijvoorbeeld, voldoet de bijna honderdjarige stuw na de renovatie weer aan de huidige norm. De brugdelen zijn ook nieuw ontworpen en is er een 65-tons lierconstructie aangebracht. Doordat de jukken onderling verbonden zijn met kabels, kunnen de jukken met één druk op de knop door de lierconstructie gelijktijdig gestreken én gezet worden."

Kraan volgt in 2021

De volledige renovatie is nog niet helemaal afgerond. "Zo gaan we nog verder met de bouw van de kraan die wordt gebruikt om de schuiven te bedienen die aan de jukken zijn bevestigd en het water tegenhouden. Deze kraan zal in de zomer van 2021 worden opgeleverd. Na plaatsing daarvan is de renovatie-opgave voor de stuw in Linne volledig gerealiseerd. Tot die tijd wordt de ‘oude’ kraan gebruikt", zegt Peeters. "Maar het herstelwerk is klaar en de stuw is weer operationeel. Dus laat de hoge waterafvoeren maar komen!"

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland