Nieuws
De Baltic Ace in betere tijden.

Berging Baltic Ace dit jaar van startJan Spoelstra | dinsdag 8 april 2014
Zeevaart, Havens

Rijkswaterstaat heeft de opdracht voor de berging van het wrak van de autocarrier ‘Baltic Ace’ gegeven aan de bergingscombinatie Boskalis/Mammoet.

Dit jaar start de berging met het verwijderen van de stookolie aan boord. Volgend jaar wordt het wrak in delen gezaagd en geborgen. Uiterlijk 31 december 2015 moet het wrak volledig van de Noordzeebodem zijn verwijderd, zodat het scheepvaartverkeer weer vlot en veilig richting de Rotterdamse haven kan varen en er geen schadelijke stoffen uit de lading van het schip in zee kunnen vrijkomen.

Het 148 meter lange wrak ligt op 35 meter diepte, midden in een van de drukst bevaren scheepvaartroutes ter wereld. Het wrak hindert volgens Rijkswaterstaat een veilige en snelle doorvaart van de 16.000 schepen die hier jaarlijks passeren. Ook kan de lading, onder andere zo’n 540.000 liter stookolie en ruim 1400 auto’s, een bedreiging voor het milieu vormen. Het wrak wordt daarom volledig geborgen.

Op 5 december 2012 vond op de Noordzee een aanvaring plaats tussen autocarrier Baltic Ace en containerschip ‘Corvus J’ op ongeveer 65 kilometer van Goeree-Overflakkee. De Baltic Ace zonk direct. Van de 24 bemanningsleden overleefden 13 het ongeluk.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland