Berging Baltic Ace afgerond (video) | Maritiem Nederland
Nieuws

Berging Baltic Ace afgerond (video)

Redactie | woensdag 25 november 2015
Zeevaart, Maritieme Cluster

Op 24 november hebben Boskalis en Mammoet Salvage de berging van de 'Baltic Ace' succesvol afgerond. Rijkswaterstaat en de kustwacht hebben de vaarroute weer vrijgegeven.

Het wrak van het gezonken autoschip 'Baltic Ace' (150 x 25 m) is volledig van de Noordzeebodem verwijderd. Schepen richting Rotterdam kunnen weer ongehinderd en veilig gebruik maken van de drukbevaren scheepvaartroute. De berging van het wrak duurde twee zomers.

De berging, uitgevoerd door bergingscombinatie Boskalis Nederland en Mammoet Salvage, is volgens planning verlopen. Met het schoon opleveren van de zeebodem is de berging twee maanden binnen de gestelde deadline van 31 december 2015 afgerond. Het ontmantelen en recyclen van de wrakdelen en autowrakken in Vlaardingen neemt nog enkele maanden in beslag.

Op 5 december 2012 zonk het autotransportschip Baltic Ace op de Noordzee na een aanvaring met containerschip 'Corvus J'. Binnen een kwartier zonk het autoschip, 13 van de 24 opvarenden overleefden de aanvaring.

Het wrak lag zo’n 65 kilometer uit de kust van Goeree-Overflakkee, midden in een van de drukst bevaren internationale scheepvaartroutes. Daarnaast vormden de auto’s en de olie aan boord van het wrak een risico voor het milieu. Het wrak is daarom in zijn geheel geborgen. Alle milieurisico’s zijn daarmee weggenomen.

Hieronder het filmpje dat Rijkswaterstaat publiceerde waarin ze uitgebreid ingaan op de uitdagingen die de berging met zich meebracht.

Partners Maritiem Nederland