België geeft zeevarenden prioriteit bij vaccinatie | Maritiem Nederland
Nieuws
Zodra het vaccin beschikbaar komt voor particuliere organisaties, wil de KVNR met vaccinatie beginnen,

België geeft zeevarenden prioriteit bij vaccinatieredactie | woensdag 28 april 2021
Zeevaart, Maritieme Cluster

België begint binnenkort met de vaccinatie van zeevarenden tegen Covid-19. De Hoge Gezondheidsraad adviseert om zeevarenden voorrang te geven.  De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid ging eerder deze week akkoord met de prioritaire vaccinatie. In Nederland is het nog niet zover, maar de KVNR "hoopt hierover snel meer duidelijkheid te kunnen geven".

Zeevarenden werken dikwijls in moeilijke omstandigheden en gaan bovendien ook niet elke avond naar huis. Vaak zijn ze maanden van huis weg en varen ze verschillende havens binnen, overal ter wereld. Voor vissers, die dikwijls enkele weken op zee blijven om via Engeland naar België terug te reizen als ze afgelost worden, geldt hetzelfde.

Zonder vaccinatie zijn zeevarenden niet in elke haven welkom. Omdat zeelui in een gesloten collectiviteit werken en een belangrijke rol spelen in de bevoorrading van België, kunnen zij volgens de medische autoriteiten in het land binnenkort prioritair worden gevaccineerd.

Nederland blijft achter

In Nederland hebben onder meer de KVNR en zeevarendenvakbond Nautilus aangedrongen op prioriteit voor zeevarenden bij de vaccinatie tegen Covid-19. Tot nu toe is er weinig bereikt. Wel schreef minister De Jonge op 8 maart dat extra inspanning nodig is voor zeevarenden en andere moeilijk bereikbare groepen als dak- en thuislozen, arbeidsmigranten, ongedocumenteerden en asielzoekers. De minister "heeft het RIVM gevraagd in samenspraak met de uitvoerende partijen te onderzoeken welke oplossing passend is om ook deze groepen conform de vaccinatiestrategie uit te nodigen en te vaccineren".

Snel meer duidelijkheid

"We zijn hierover in gesprek met RIVM en VWS en hopen hierover snel meer duidelijkheid te geven", schrijft KVNR-directeur Annet Koster in een reactie op een korte tweet van Maritiem Nederland. "Overigens spreken wij over alle zeevarenden op Nederlandse vloot (vlag en management) en niet alleen over de Nederlanders of Europeanen", aldus Koster.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland