Belangrijkere rol voor reddingsbrigades | Maritiem Nederland
Nieuws

Belangrijkere rol voor reddingsbrigades

Tanja Veenstra | dinsdag 7 november 2006

Recente overstromingen in Nederland en de verwachte toename ervan onder invloed van klimatologische veranderingen, vormen aanleiding voor professionalisering van de reddingsbrigades in het hele land. De veranderingen maken deel uit van een herzien convenant dat de reddingsbrigades, momenteel zo’n 182 in aantal, willen afsluiten met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

 

De aanpassingen hangen nauw samen met de invoering van 25 veiligheidsregio’s, gebaseerd op de bestaande politieregio’s. Binnen zo’n gebied moeten besturen en diensten op het gebied van brandweerzorg, rampenbeheersing, crisisbeheersing, geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen (GHOR), en nu dus ook de reddingsbrigades, intensief gaan samenwerken.

 

De 5.000 ‘natte’ vrijwilligers moeten de komende jaren door opleiding en beter materiaal hun positie tussen brandweer, politie en geneeskundige hulpverlening zien te verstevigen. Zo zullen de brigades in de toekomst uniform naar buiten treden, onder meer door middel van standaardkleuren en strepen op voertuigen (striping). Ook mogen de reddingsvoertuigen onder bepaalde voorwaarden voortaan blauw zwaailicht voeren en akoestische signalen inzetten. Verder staan pilots gepland voor onderlinge samenwerking tussen verschillende brigades in twee veiligheidsregio’s. De uitkomsten hiervan vormen de basis voor toekomstig beleid.

 

Sinds de watersnood van 1953 hebben de reddingsbrigades, naast bewaking bij stranden en recreatiegebieden, een taak bij overstromingen. Voor waterhulpverlening op grote schaal zijn de vrijwilligersorganisaties op dit moment als enige uitgerust voor grootschalig ingrijpen. Op dit moment kunnen zij binnen een etmaal gezamenlijk zo’n 3.600 mensen evacueren. 

Partners Maritiem Nederland