Bedrijven vragen 2 miljard subsidie voor project Porthos | Maritiem Nederland
Nieuws
Dit jaar wordt onder meer de aanleg van pijpleidingen op het land en in de zeebodem voorbereid.

Bedrijven vragen 2 miljard subsidie voor project PorthosRedactie | vrijdag 15 januari 2021
Havenbedrijf Rotterdam, MET Event

Air Liquide, Air Products, ExxonMobil en Shell hebben ingeschreven voor 2 miljard euro uit de SDE++-regeling voor de komende vijftien jaar. Dit voorjaar wordt de toekenning van de subsidie verwacht. Hiermee ligt project Porthos op koers om vanaf 2024 jaarlijks 2,5 miljoen ton CO2 van de industrie op te slaan in lege gasvelden onder de Noordzee. 

Afvang en opslag van CO2 (carbon capture and storage; CCS) is een van de goedkoopste manieren om op korte termijn de klimaatdoelen te halen. Twee miljard euro lijkt een hoop geld, al kan het benodigde bedrag nog een stuk lager uitvallen door de verwachte prijsstijging van emissierechten in de komende vijftien jaar. 

Tussen 2008 en 2019 is in totaal € 4,5 miljard aan SDE-gelden uitgekeerd aan tal van projecten die samen hebben gezorgd voor 42 miljoen ton minder CO2-uitstoot. Het Porthos-project realiseert met nog niet de helft van dat bedrag een bijna even grote besparing: 37,5 miljoen ton CO2 (in vijftien jaar). In het Klimaatakkoord is afgesproken dat de helft van de verlaging van CO2-emissies door de industrie in 2030 wordt gerealiseerd via CCS. Voor de andere helft zet de industrie onder meer in op efficiency, elektrificatie, zonne- en windparken en groene waterstof. Voor veel processen in de industrie zijn er echter nog te weinig andere manieren om op korte termijn de uitstoot van CO2 naar de atmosfeer fors te verminderen. 

Afvanginstallaties en pijpleidingen

Na de toekenning van de subsidie kan het project nog niet meteen van start. Eerst moeten de vergunningen nog rondkomen. Naar verwachting zijn deze procedures eind 2021 achter de rug. Intussen bereiden de bedrijven zich voor op de bouw van de afvanginstallaties. De Porthos projectorganisatie (EBN, Gasunie, Havenbedrijf Rotterdam) gebruikt dit jaar om de aanleg van de pijpleidingen op het land en in de zeebodem, het compressorstation en aanpassing van het platform op zee technisch voor te bereiden. Begin 2022 is de finale investeringsbeslissing voor Porthos gepland en kan de realisatie van start gaan.

Toezegging bijdrage EU

Het afgelopen jaar is het milieueffectrapport (MER) ingediend en gingen verschillende vergunningaanvragen de deur uit. Een belangrijke mijlpaal in 2020 was de toezegging van de EU om € 102 miljoen aan het project bij te dragen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Betabanen

Partners Maritiem Nederland