Bedrijven die urgentie Brexit onderschatten missen de boot | Maritiem Nederland
Nieuws
De route naar Hull verloopt zonder obstakels bij een tijdige aanmelding bij Portbase (foto: Tie Schellekens/HbR)

Bedrijven die urgentie Brexit onderschatten missen de bootredactie | woensdag 3 april 2019
Havens

"Een kort uitstel van de Brexit verandert niets aan de urgentie", aldus Fenex, Evofenedex, Transport & Logistiek Nederland, Deltalinqs, Douane, Stena Line, DFDS, CLdN, P&O Ferries, de havens van Rotterdam en Amsterdam en Portbase in een gezamenlijk persbericht. Transportbedrijven die wachten met aanmelden bij Portbase dreigen letterlijk de boot te missen.

Bedrijven die goederen via de Nederlandse havens vervoeren van en naar het Verenigd Koninkrijk krijgen na Brexit te maken met douaneformaliteiten. De afhandeling van deze formaliteiten vindt geautomatiseerd plaats zodat tijdrovende handmatige controles voorkomen kunnen worden. Deze digitale grens werkt echter alleen als alle bedrijven in de keten hun verantwoordelijkheid nemen en de benodigde data delen.

Cruciaal in dit proces is het digitaal voormelden van douanedocumenten bij de terminals via Portbase. Zonder voormelding komen vrachtwagens de terminals niet op en worden ze weggestuurd. Dit grijpt direct in op bedrijfsprocessen van terminals, importeurs, exporteurs en logistieke dienstverleners.

Een woordvoerder namens de ferrymaatschappijen: “Aansluiten op Portbase is een must als je via de Nederlandse havens goederen wilt vervoeren. Doe je dat niet, dan kom je de terminal niet op en wordt de vervoerder met zijn goederen verwezen naar één van de noodparkeerplaatsen. Dat is voor niemand goed.”

Risico op no-deal

Mark Dijk, manager External Affairs van Havenbedrijf Rotterdam: “Het risico op een no-deal Brexit is, ook met het korte uitstel tot en met 12 april nog steeds aanwezig. Bedrijven die op dit moment nog geen actie hebben ondernomen, roepen wij op zich te melden bij Portbase. Goed voorbereid naar de haven komen is een eigen verantwoordelijkheid.”

Het totale aantal aanmeldingen bij Portbase blijft achter bij de verwachting. Directeur Iwan van der Wolf: “De aanmeldingen van bedrijven die bekend zijn met de havenlogistieke processen, zoals douaneagenten en expediteurs, liggen op koers. Dat is goed nieuws. Onze zorg zit voornamelijk bij het vervoerende en verladende bedrijfsleven in binnen- en buitenland.”

Digitale grens

Bedrijven die zich nog niet hebben aangemeld doen er goed aan dit vóór 12 april alsnog te doen, om in het geval van een no-deal Brexit gebruik te kunnen maken van de digitale grens in de Nederlandse havens.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland