Bedrijfshistorie MARIN | Maritiem Nederland
Nieuws

Bedrijfshistorie MARIN

Bart Stam | zaterdag 9 juni 2007

Het Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN) heeft een fraaie jubileumuitgave samengesteld ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan. Het kennisinstituut vierde dit in april met een driedaags congres over innovatie. Symposiumgangers kregen het boek, getiteld Pride, als relatiegeschenk mee naar huis.

 

In 92 pagina’s geeft het boek (in het Engels) een mooi overzicht van de geschiedenis van het kennisinstituut. Die begon op 9 mei 1932, toen het MARIN zijn eerste scheepsmodel testte. De beginjaren stonden vooral in het teken van onderzoek naar schaalmodellen en scheepsschroeven. In de loop der tijd breidde het instituut zijn onderzoeksterrein steeds verder uit, en daarmee het aantal opdrachtgevers. Zo deed het maritiem researchinstituut uitgebreide proeven voor de ‘Queen Mary 2’. Het MARIN beschikt over negen sleeptanks en bassins, waaronder het veelgeroemde diepwaterbassin dat steeds meer offshorebedrijven aantrekt. Daarnaast houden de MARIN-onderzoekers zich steeds meer bezig met veiligheidsstudies, onder meer naar LNGtankers. Ook de geavanceerde simulatoren die men tegen woordig in eigen huis bouwt, vinden over de hele wereld gretig aftrek.

 

Het valt allemaal te lezen in korte, overzichtelijke hoofdstukken, ruimschoots voorzien van aantrekkelijk fotomateriaal. Een sieraad in de boekenkast.

 

Pride. 75 years of maritime research
Uitgave: MARIN
Auteurs: Gerrit Jan Groothedde, Frank Meurs, Hans Veltmeijer
Vertaling: Ole Bijster (Babel BV, Utrecht)
Beperkt verkrijgbaar via www.marin.nl

Partners Maritiem Nederland