Bauer neemt afscheid als commandant strijdkrachten | Maritiem Nederland
Nieuws
Tijdens zijn afscheidsbezoek aan de Marine werd de admiraal getrakteerd op een mud crawl op het strand van Texel.

Bauer neemt afscheid als commandant strijdkrachtenredactie | dinsdag 13 april 2021
Marine

Op 15 april draagt Commandant der Strijdkrachten (CDS) luitenant-admiraal Rob Bauer het commando over de Nederlandse krijgsmacht over aan generaal Onno Eichelsheim.  De documentaire 'Afscheid van de Admiraal', die op 18 april wordt uitgezonden op NPO 1, blikt terug op de 3,5 jaar dat Bauer aan het hoofd stond van de krijgsmacht. 

De afgelopen weken nam Bauer al afscheid van de verschillende krijgsmachtonderdelen: de Koninklijke Marine in Den Helder, waar hij onder meer werd getrakteerd op een 'mud crawl'. Bij het afscheidsbezoek aan de landmacht ervoer Bauer hoe het is om commandant van een CV90 te zijn. Voor het afscheidsbezoek aan de luchtmacht was Bauer te gast op vliegbasis Volkel. Tijdens dit bezoek vloog hij mee met Nederlandse jachtvliegers in een F-16.

Hoogte- en dieptepunten

Het verlies van twee collega’s bij het NH90-ongeluk noemt Bauer één van de dieptepunten uit zijn tijd als CDS, vertelt hij in een interview in de Defensiekrant

De meeste energie haalt Bauer uit persoonlijk contact en de beroepstrots van zijn mensen. "Een soldaat die op eigen initiatief mee ging op werkbezoek keek ervan op dat ‘wij in Den Haag’ over dezelfde zaken spraken als hij op de kazerne. Zoals het tekort aan de meest basale spullen. Dat we in de top niet weten wat er speelt op de werkvloer is onzin. Dat durf ik inmiddels wel te stellen."

Klaploper op defensiegebied

Bauer zwaait vroegtijdig af om voorzitter te worden van het militair comité van de NAVO. Volgens Bauer is het bijna niet uit te leggen waarom Nederland bij lange na niet voldoet aan de 2%-richtlijn voor defensie-uitgaven in 2024. “Niet alleen omdat ik bij de NAVO aan de slag ga, maar ook omdat ik me bijna voor Nederland schaam. Afspraak is afspraak en die komen we nu simpelweg niet na. Ik vind Nederland een klaploper op het gebied van defensie-uitgaven. We bungelen bijna onderaan de lijst. Het blijft een politieke keuze om daar iets mee te doen. Defensie lijkt altijd de sluitpost van de begroting. Dat er nu door corona geen geld zou zijn, is onzin."

"Ondertussen verwachten we wel dat de NAVO voor onze veiligheid zorgt, want zonder veiligheid geen economische ontwikkeling. Dat besef is er, denk ik, onvoldoende, omdat we in een stabiel land leven. Ver van Rusland en de vluchtelingencrisis vandaan. Mensen denken misschien dat veiligheid vanzelfsprekend is, maar daar speelt onze krijgsmacht een rol in."

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland