Battolyser start eerste fase demonstratie in Eemshaven | Maritiem Nederland
Nieuws

Battolyser start eerste fase demonstratie in EemshavenMark van der Heijden | dinsdag 26 januari 2021
MET Event

De eerste fase demonstratie van Battolyser van 15kW/15kWh voor elektriciteitsopslag en waterstofproductie start begin 2021 bij de Magnumcentrale in de Eemshaven. Battolyser zal direct in staat zijn verder op te schalen dankzij een nieuwe kapitaalinjectie van zowel het schone energieconglomeraat Koolen Industries als zijn dochteronderneming groen waterstof- en ammoniakbedrijf Proton Ventures.

“Zodra de eerste grootschalige Battolyser-oplossing cyclisch is getest op zuiverheid en efficiëntie van waterstof, zullen we opschalen naar installaties tot 10 MW bij industriële partners, zonneparken en locaties waar elektriciteit van offshore windparken op grote schaal aan land komt. Uiteindelijk zullen we Battolyser-systemen installeren op gigawatt-schaal”, aldus Hans Vrijenhoef, CEO van Proton Ventures en interim-CEO van Battolyser.

De Battolyser is ontworpen om drie dingen te kunnen doen. Een; opvangen en opslaan van overtollige hernieuwbare energie die wordt opgewekt bij veel zon en wind. Twee; produceren van waterstof zodra de batterij volledig is opgeladen. Drie; gebruik van de in de batterij opgeslagen elektriciteit om waterstof te blijven produceren of terug te leveren van deze elektriciteit aan het net als er een tekort aan zonne- en windenergie is.

"Conventionele elektrolysers kunnen dit ook, net als conventionele batterijen, maar de gepatenteerde Battolyser-technologie doet dit beter en tegen lagere kosten in situaties waarin het er echt toe doet", zegt een der uitvinders, Fokko Mulder, hoogleraar bij de afdeling Chemical Engineering van de Technische Universiteit Delft. Conventionele alkaline elektrolysers moeten blijven doorwerken wanneer de elektriciteit te duur is om waterstof te produceren.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland