Barkmeijer Stroobos levert baggerschip aan De Hoop Terneuzen | Maritiem Nederland
Nieuws
Artist impression van de nieuwe sleephopperzuiger die Barkmeijer bouwt voor De Hoop Terneuzen (foto: TB Shipyards)

Barkmeijer Stroobos levert baggerschip aan De Hoop Terneuzenredactie | woensdag 24 april 2019
Scheepsbouw

Vandaag is de eerste van twee sleephopperzuigers te water gelaten bij Barkmeijer Shipyards (onderdeel van Thecla Bodewes Shipyards) in Stroobos. Opdrachtgever is bouwbedrijf De Hoop Terneuzen. TB Shipyards is eigenaar van Barkmeijer Stroobos nadat deze werf in oktober 2018 failliet ging.

De Hoop Terneuzen gaat de sleephopperzuigers gebruiken voor de winning van zand en grind op zee. Het baggerschip kan maximaal 3.000 m3 laden, heeft een lengte van 105,90 m, een breedte van 15,85 m en een diepgang van 6,94 m. Aan boord is accommodatie voor 14 opvarenden. De oplevering van het nog naamloze schip - 'bouwnummer 347' - staat gepland voor maart 2020. Ook het tweede schip (bouwnummer 348) is momenteel in aanbouw op de werf in Stroobos.

De twee sleephopperzuigers krijgen een dieselelektrische installatie om het energiegebruik en de emissies sterk te reduceren. Met een onderwaterpomp in de zuigbuis kan het schip zand of grind van de Noordzeebodem zuigen. De pomp perst het zand/water- of grind/watermengsel in de hopper. Tijdens de reis naar de loshaven wordt het water uit het zand of grind gepompt, zodat de lading 'droog' gelost kan worden. Het lossen gaat met behulp van een aan boord geïnstalleerde loswagen met grijper.

Mystery buyer

Begin februari werd bekend dat TB Shipyards de in aanbouw zijnde hoppers uit het faillissement van Barkmeijer Shipyards zou overnemen. De naam van de nieuwe Nederlandse opdrachtgever bleef toen nog onbekend. Om de afbouw van de scheepscasco's te kunnen faciliteren ging ook de werf in Stroobos naar TB Shipyards. Dankzij deze 'mystery buyer' - zoals we nu weten: De Hoop Terneuzen - was het mogelijk om de doorstart van Barkmeijer Stroobos rond te krijgen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland