Efficiënt baggeren, met aandacht voor het milieu | Maritiem Nederland
Nieuws

Efficiënt baggeren, met aandacht voor het milieuJan Spoelstra | donderdag 11 februari 2016
Scheepsbouw, Baggeren

Op 6 februari werd in Harlingen de door Barkmeijer Shipyards gebouwde sleephopperzuiger 'Charlock' gedoopt.

De werf uit het Groningse Stroobos bouwde het schip (98 x 21 meter) in opdracht van waterbouwer Van den Herik uit Sliedrecht. In Stroobos bouwde Barkmeijer de ringsecties. Deze gingen vervolgens via Harlingen op transport naar de werf van Niestern Sander waar ze aan elkaar werden gelast. De afbouw van het schip met een hoppervolume van 3.000 kuub vindt nu in Harlingen plaats.

Wat maakt dit schip bijzonder? "Het brandstofgebruik van deze hopperzuiger is minimaal. Het schip wordt door de modernste motoren dieselelektrisch aangedreven en een power management systeem schakelt automatisch generatorsets bij of af en verdeelt de stroom naar de plaatsen in het schip waar het nodig is", aldus Jan Huijbers, directeur van Van den Herik, die uitlegt dat het schip een Clean Ship Classificatie heeft. "Via katalysatoren en rookgasreinigers is ook de uitstoot van zwavel- en stikstofoxiden gemeten naar verzette kubieke meters minimaal."

We kunnen ons schip zelfs ombouwen om op LNG te gaan varen

Het Belgische baggerbedrijf DEME bestelde vorig jaar bij IHC twee sleephopperzuigers die op LNG kunnen varen. Huijbers: "Voor ons leek een dergelijke investering te vroeg. Je moet bij LNG denken aan twintig procent hogere investeringskosten, en die moeten we wel kunnen terugverdienen. Ook is de beschikbaarheid van bunkermogelijkheden nog minimaal. Wij baggeren vaak in het buitenland waar LNG minder beschikbaar is. Wanneer LNG in meer havens beschikbaar is en onze opdrachtgevers een prikkel geven die brandstof te gebruiken, kunnen we ons nieuwe schip gemakkelijk ombouwen om op LNG te varen."

Van den Herik heeft samen met de bouwers/ontwerpers bij het ontwerp van de zuigkop en de romp aandacht besteed aan het minimaliseren van de ecologische impact van het baggerproces. Vertroebeling en turbulentie van het water rondom het werkende schip, dat tot 30 meter diepte kan baggeren, zijn minimaal.

Vanaf maart zet Van den Herik de Charlock in opdracht van Rijkswaterstaat in voor vooroeversuppletie voor de kust bij Bloemendaal en Zandvoort.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland