Nieuws

Ballastwaterverdrag gaat over één jaar inJan Spoelstra | woensdag 14 september 2016
Zeevaart

Vanaf september 2017 is het voor zeeschepen verplicht om het op andere plaatsen in de wereld ingenomen ballastwater te zuiveren voor het geloosd wordt.

Finland heeft het IMO Ballastwaterverdrag geratificeerd en daarmee komt een van de langstlopende IMO dossiers in een volgende fase. Het brutotonnage onder de vlaggenstaten van de landen die het verdrag geratificeerd hebben moet boven de 35 procent liggen om een jaar later van kracht te gaan. Dit percentage kroop de afgelopen jaren zeer langzaam richting de kritieke grens. Met de ondertekening door Finland komt het op 35,14 procent.

Vanaf 8 september 2017 moeten schepen voor de vernieuwing van hun IOPP certificaat een ballastwater behandelingssysteem hebben geïnstalleerd. Het feitelijke gevolg is nu dat binnen vijf jaar na 8 september 2017 vrijwel alle zeeschepen voorzien moeten zijn van een ballastwatermanagementsysteem.

Volgens secretaris-generaal Kitack Lim van de IMO is grootste begunstigde van het verdrag het wereldwijde maritieme milieu, zo liet hij in een reactie aan de website van Seatrade weten. “Het verspreiden van zogenaamde exoten via het ballastwater van schepen is een grote bedreiging voor de biodiversiteit op onze planeet. De (micro)organismen leiden dikwijls tot onomkeerbare ecologische en economische schade voor kustgebieden”, aldus Lim.

De ratificatie door Finland brengt een einde aan twaalf jaar onzekerheid over of en wanneer ballastwatermanagementsystemen verplicht raken aan boord van zeeschepen. Het nieuws is een flinke opsteker voor toeleveranciers en reparatiewerven die de afgelopen jaren apparatuur hebben ontwikkeld in afwachting van het ingaan van de regelgeving.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland