Bakker Sliedrecht biedt remote support voor gastankers | Maritiem Nederland
Nieuws
Via de computer kunnen monteurs van Bakker Sliedrecht live meekijken met de brildrager aan boord.

Bakker Sliedrecht biedt remote support voor gastankers

Redactie | donderdag 23 juli 2020
Toeleveranciers

Bakker Sliedrecht en rederij Anthony Veder gaan een samenwerking aan om schepen service op afstand te verlenen door een augmented reality bril (AR-bril). Via de computer kunnen monteurs van de systeemintegrator live meekijken met de brildrager aan boord.

De bedrijven hebben eerder een succesvolle pilot uitgevoerd op gastanker Coral Favia. Daarbij werden via een inbelverbinding functionaliteiten getest en werden veelvoorkomende storingen gesimuleerd. Aan boord droeg een officier de AR-bril en werden de specialisten van Bakker Sliedrecht virtueel door het schip geleid. "Normaal gesproken zijn er heel wat e-mails, tekeningen en telefoontjes nodig om tot de kern van het probleem te komen. Nu kunnen we live meekijken. We kunnen de storing meteen oplossen, of we weten wat er aan de hand is en kunnen een betere planning maken en de juiste onderdelen direct meenemen”, zegt Thijs van Hal, Head Main Contracting bij Bakker Sliedrecht.

"Het komt zelfs voor dat een collega meerdere dagen aan het reizen is, terwijl achteraf bleek dat de oplossing voor de storing relatief eenvoudig was. Aangezien downtime voor schepen erg kostbaar is, is een snelle servicedienstverlening belangrijk. Als je hen via een AR-bril assistentie op afstand kunt geven ben je in sommige gevallen binnen twee uur klaar in plaats van in twee dagen”, aldus Van Hal.

Op het beeld van de bril kan allerlei digitale informatie worden geprojecteerd of toegevoegd. Dat varieert van tekeningen, virtuele pijlen tot een 3d-impressie van de machinekamer of de schakelkast. Ook kunnen computerschermen op de bril gedeeld worden. “Het is een waanzinnig handig hulpmiddel als er problemen zijn op een schip dat ver weg ligt. Je kunt samen kijken wat er mis is en hoe je dat kunt oplossen”, zegt Wouter Boogaart, Digital Development Manager bij Anthony Veder.

Meer toepassingen

Na een pilot met Bureau Veritas verwacht Anthony Veder de AR-bril vaker in te zetten bij keuringen en inspecties op afstand. De gastankerrederij wil het gebruik van de AR-bril gefaseerd invoeren over een deel van de vloot. Daarnaast zal het personeel getraind worden en zal de IT-infrastructuur aangepast worden. "Schepen worden steeds complexer. Daardoor is veel meer expertise en specialisme nodig om te kijken wat er aan de hand is. Iets wat vaak niet aan boord aanwezig is. De bril kan doorlooptijd, reistijd en geld besparen en is daarom een investering die zeker de moeite waard is”, zegt Boogaart. "Zeker in Coronatijd is de bril een nuttig hulpmiddel omdat grenzen dicht zijn en er weinig gevlogen kan worden. Dan blijkt dat dit soort innovaties noodzakelijk zijn.”

Partners Maritiem Nederland