Baggerploeg houdt de rivier op diepte | Maritiem Nederland
Nieuws
De ploeg wordt neergelaten in de Waal. Foto: Tomas van Dijk

Baggerploeg houdt de rivier op dieptePaul Steenhoff | dinsdag 19 november 2013
Binnenvaart, Baggeren

Op rivieren met een zandbodem vindt onder water duinvorming plaats. Sediment meegevoerd door de rivier bezinkt regelmatig op de bodem en vormt zo duintoppen die 1 tot 1,5 meter hoog kunnen worden. Dat belemmert de diepte van de vaarweg.

Voor het onderhouden van de vaargeuldiepte wordt sinds 2005 onder andere een zogenoemde baggerploeg ingezet om de zandduinen op de Waal weg te schaven. Bij het rivierploegen wordt dus geen sediment opgezogen maar wel verplaatst.

“Het is een snelle methode om een drukbevaren rivier op diepte te houden”, zegt Arjan Sieben, RWS-adviseur van de dienst Water, Verkeer en Leefomgeving in Lelystad. “Het voorkomt inzet van een dure zandzuiger midden in de vaargeul, met alle oponthoud voor de scheepvaart van dien.”

Maar het ploegen van de duinen was tot nu toe een vrij bruusk proces waarvoor veel vermogen nodig is. Op deze manier is het rivierploegen duur en milieubelastend door brandstofverbruik en de bijbehorende koolstofdioxide-uitstoot van het ploegschip. Daarom heeft Hein Bots drie jaar geleden als RWS-stagiair en afstudeerder van Offshore en Dredging Technology aan de TU Delft, de baggerploeg in het laboratorium van Deltares (onafhankelijk kennisinstituut op het gebied van water, ondergrond en infrastructuur, red.) onderzocht, in de hoop een brandstofzuiniger model te ontwikkelen.

“De ploeg bestaat uit een mes met daarachter een stalen opvangbak zonder bodem”, zegt Sieben. “Uit de proeven van Hein Bots bleek dat het slepen van het zand in de opvangbak over het zand van de rivierbodem veel wrijving opleverde. Bots suggereerde dat als de ploeg met een stalen bodemplaat zou worden uitgerust, de ploeg makkelijker zou glijden zodat het verbruikte vermogen en dus het brandstofverbruik vermindert van het schip dat ploeg trekt.”

Stortluik

Van den Herik & De Jong BV startten in 2012 samen met het Innovatie Test Centrum van RWS een proef om het idee van Bots uit te proberen. Ook Deltares en de TU Delft werden betrokken. In de testploeg van Van den Herik is als bodemplaat een stortluik aangebracht. Sieben: “Het luik werkt heel simpel door middel van de zwaartekracht. Bij ondiepten glijdt de ploeg al snijdend met gesloten luik over de rivierbodem. Daar waar het dieper wordt, valt het luik open en wordt een deel van het sediment weer gelost.”

RWS stagiair Tim van der Lugt voerde als TU Delft-afstudeerder van Civil Engineering and Geosciences, in nauwe samenwerking met de schipper van de ‘Dintel’ de proeven met de verbeterde versie van de baggerploeg uit. Sieben: “Er zijn extra peilingen van de rivierbodem gedaan, er is een onderwatercamera op de ploeg geïnstalleerd en aan boord zijn trekkrachten, toerentallen en vaarsnelheden gemeten.” De metingen hebben vanaf augustus tot november 2012 op de Waal plaatsgevonden. Van der Lugt heeft alle resultaten nu in kaart gebracht en geïnterpreteerd en hoopt binnenkort af te studeren op de vernieuwde baggerploeg. Hij zal dan exacte resultaten presenteren, maar Sieben verwacht dat met de aanpassingen de door RWS beoogde 20 procent reductie in koolstofdioxideuitstoot zeker wordt gehaald.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland