Ard-Jan Kooren, Havenman van het Jaar: ‘De jeugd van nu trek je niet meer met een boek’ | Maritiem Nederland
Nieuws
Ard-Jan Kooren, Havenman van het Jaar: ‘De jeugd van nu trek je niet meer met een boek’

Ard-Jan Kooren, Havenman van het Jaar: ‘De jeugd van nu trek je niet meer met een boek’

Jan Spoelstra | zondag 17 februari 2013
Havens

Internationaal ondernemerschap, innovatie en het werven van jonge mensen voor de haven waren de belangrijkste criteria waarlangs de Havenman van het Jaar gekozen werd.

De stichting Havenman van het Jaar heeft op 14 januari Kotug-directeur Ard-Jan Kooren benoemd tot Havenman van het Jaar 2012. De jury vindt Kooren een bevlogen, innovatieve en internationaal opererende ondernemer en promotor van de Rotterdamse haven, waarbij hij onder meer jongeren probeert te interesseren voor de haven.
“De jeugd heeft de toekomst”, vertelt Kooren wanneer we vragen naar zijn inspanningen om jongeren te werven voor de Rotterdamse haven, “maar de jeugd van nu leest geen boeken meer. Ons hele pr-beleid is daarom veel meer gericht op carrièrebeurzen en spraakmakende filmpjes met onder andere bekende Nederlanders.”
Kooren ziet voor mensen die willen werken in de haven volop kansen in de nabije toekomst. Met de komst van Maasvlakte 2 valt te verwachten dat handelsvolumes van ons omringende havens verschuiven naar de Rotterdamse haven. Als bestuurslid van de Rotterdam Port Promotion Council ziet hij op zijn handelsmissies naar het buitenland groeiende interesse van grote maritieme spelers om zich te vestigen in Rotterdam.
“De scheepvaart heeft de afgelopen twintig jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. In 1997 kon het grootste containerschip 8.000 TEU vervoeren en nu kan de ‘CMA CGM Marco Polo’ 16.000 TEU vervoeren. Maersk laat nu schepen van 18.000 TEU bouwen.” Kooren is verwonderd over de snelheid waarmee de schaalvergroting plaats heeft gehad. “Daar kleeft echter ook een nadeel aan voor reders, want met het huidige economische tij is het nog maar de vraag of deze schepen volgestapeld worden.”

 

Hybride
Kooren is tevens uitgeroepen tot Havenman van het Jaar, vanwege de focus op innovatie binnen het havensleepbedrijf. Als eerste in Europa heeft Kotug een hybride-aangedreven sleepboot. Hiervoor is de rotortug ‘RT Adriaan’ uitgerust met het XeroPoint Hybrid Propulsion System van het Canadese AKA. De sleper werd binnen vier maanden omgebouwd. Op 6 maart 2012 was de conversie gereed en werd de RT Adriaan als E-KOTUG weer in de Rotterdamse vloot opgenomen. De sleepboot heeft drie Caterpillar hoofdmotoren, drie elektromotoren (die ook als generator dienen), een accupakket en een hoofdschakelkast. “De afzonderlijke componenten zijn niet heel spannend”, zegt Kooren, “maar om het gehele systeem naadloos op elkaar aan te laten sluiten, was een complexe puzzel.”
Ard-Jan Kooren is de 32e havenondernemer op rij die de sinds 1981 bestaande onderscheiding, destijds ingesteld door de voormalige Rotterdamse havenpersclub Kyoto, krijgt uitgereikt. Hij wordt de opvolger van Gerard Deen. De onderscheiding werd Kooren, naar traditie, uitgereikt op de tweede maandagavond van het nieuwe jaar.

Partners Maritiem Nederland