Arctische code voor zeevarenden | Maritiem Nederland
Nieuws

Arctische code voor zeevarendenJan Spoelstra | maandag 24 juni 2013
Zeevaart

Een smeltende ijskap zorgt ervoor dat de scheepvaartroute ten noorden van Rusland steeds vaker open komt te liggen, met toenemend scheepvaartverkeer in Arctische gebieden tot gevolg. Dat moet wel veilig verlopen.

Scheepvaartverkeer om de noord zal de komende decennia toenemen en om de internationale handel veilig te laten verlopen moet er per 2016 een richtlijn van kracht zijn die eisen stelt aan nautisch personeel. Volgens de IMO zou het scheepvaartverkeer langs de noordelijke Arctische scheepvaartroute over de komende acht jaar met een factor 30 toenemen en zou een kwart van de handel tussen Azië en Europa langs deze open smeltende route kunnen verlopen.

“We zijn een mandatory code aan het voorbereiden”, zei Koji Sekimizu, secretaris-generaal van de IMO op 5 juni tegen persbureau Reuters. “Deze code is in 2015 operationeel en moet in 2016 worden geïmplementeerd.” Doel van de nieuwe regelgeving is om het scheepvaartverkeer in het ecologische kwetsbare gebied – met geringe infrastructuur en waar hulp in geval van nood altijd ver weg is – veilig te laten verlopen.

De nieuwe code gaat zowel in op het technisch ontwerp en management van het schip, als de competentie van de zeevarenden. “Reders zullen echt moeten aantonen dat ze het gebied veilig kunnen trotseren”, aldus Sekimizu.

Dooiend zee-ijs zorgt er al jaren voor dat de noordelijke scheepvaartroute tussen Oost-Azië en Europa langer open blijft.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland