ArcelorMittal en Dow werken aan opslag en hergebruik CO2 in haven | Maritiem Nederland
Nieuws
De installatie op het terrein van de Gentse staalfabriek van ArcelorMittalm(foto: ArcelorMittal)

ArcelorMittal en Dow werken aan opslag en hergebruik CO2 in havenredactie | vrijdag 22 maart 2019
Havens, MET Event

ArcelorMittal en Dow Benelux starten proeven met een nieuwe installatie die koolstofdioxide en koolstofmonoxide afscheidt uit de gassen die ontstaan tijdens de productie van staal. De installatie staat op het bedrijfsterrein van het Gentse ArcelorMittal in North Sea Port.

Het afgescheiden en geconcentreerde CO2 wordt geschikt gemaakt voor opvang en opslag (‘Carbon Capture and Storage’) of hergebruik (‘Carbon Capture and Utilization’). Dit maakt het gebruik ervan als grondstof voor de chemische industrie mogelijk. Dow gebruikt de koolmonoxide (CO) om koolwaterstoffen te maken, terwijl ArcelorMittal dit inzet voor de productie van bio-ethanol.

Carbon2value

Het zogenoemde Carbon2value-project is bedoeld om de nieuwe technologie, die op laboratoriumschaal is bewezen, in een industriële omgeving te testen. Enkele jaren geleden al namen ArcelorMittal Gent en Dow samen met nog enkele internationale partners het initiatief om samen te werken aan nieuwe CO2-reductiemethoden.

Het project sluit aan bij de ambities van North Sea Port om actief samen te werken om duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. “We zijn trots op deze twee bedrijven in North Sea Port die de handen ineen slaan om oplossingen voor het klimaat in de praktijk te brengen”, zegt ceo Daan Schalck van het havenbedrijf.

CO2-besparing

De bedrijven willen de resultaten van de proeven gebruiken om de technische en economische haalbaarheid van het CO2-besparende concept in kaart te brengen. De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Vlaanderen zal de regionale en maatschappelijk kansen evalueren. Het project loopt nog tot eind 2020. De resultaten worden gepubliceerd en gepresenteerd op het Carbon2Value-eindsymposium.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland